Zdravje
3450 ogledov

Zakaj se nenadoma stresemo, ko zaspimo?

Spanje Profimedia
Strokovnjaki za spanje so končno odkrili, zakaj se nekaterih sanj spominjamo, nekaterih pa ne. Prav tako so izpostavili, da lahko predolg spanec škoduje zdravju.

Ljudje tretjino svojega življenja prespimo. Znano je, da je najbolj optimalno spati osem ur ter da je kakovosten spanec ključen za dobro zdravje in počutje. Čeprav obstaja veliko raziskav na temo spanca, pa nekatere informacije še vedno ostajajo skrivnost.

Strokovnjaki so naposled le pojasnili, zakaj oči nenadzorovano utripajo od utrujenosti, zakaj se nekaterih sanj spomnimo, drugih pa ne, ter zakaj se telo trese med globokim spancem.

1. Zakaj imamo zjutraj slab zadah?

ustni zadah | Avtor: Profimedia Profimedia
Med spanjem se proizvaja bistveno manj sline, zaradi česar se ustna votlina izsuši. Prav tako se med spanjem začnejo sproščati žveplove spojine. Ostanki hrane med zobmi, cigaretni dim in vnetje dlesni spodbujajo dodatno rast bakterij, kar poslabša zadah. Zato je zelo pomembno, da si pred spanjem umijemo zobe.

2. Zakaj se nenadoma stresemo, ko zaspimo?

Med spanjem gre telo skozi različne faze spanja. Po 45 minutah do ene ure se začne faza REM, v kateri začnemo sanjati. Takrat so vse mišice paralizirane in nimamo več nadzora nad lastnim telesom. V stresnih obdobjih, kadar smo zelo utrujeni ali pa ne spimo dovolj, faza REM nastopi, še preden je telo pripravljeno nanjo.

Ker mišice še niso popolnoma sproščene, se telo fizično odzove na prizore, ki jih vidimo v sanjah. Tovrstni odzivi so sicer neškodljivi, vendar so dober indikator, da nimamo redne spalne rutine.

 

3. Zakaj utrujenost povzroča podočnjake?

Temni kolobarji pod očmi niso posledica pigmentacije kože. Pravzaprav so podočnjaki posledica krvnih žil, ki so vidne zaradi prekomerne dehidracije. Bolj kot je telo izčrpano, večja je dehidracija in s tem so vidnejši tudi podočnjaki.

Podočnjaki | Avtor: Profimedias Profimedias
Bivanje v klimatiziranih prostorih, drgnjenje z očmi, pomanjkanje spanca in preveč kave še dodatno poslabšajo situacijo. Koliko ljudi ima podočnjake, je odvisno od genetike. Starejši kot smo, bolj postanejo podočnjaki izraziti, saj koža z leti izgublja kolagen.

4. Zakaj si zapomnimo sanje?

Sanje so močnejše, kadar nekaj moti naš spanec. Ponoči gre naše telo skozi naključne faze sanjanja in ne sanjanja, pri čemer vsaka serija v povprečju traja 90 minut. V fazi REM naši možgani delujejo skoraj tako dobro kot v budnem stanju, zato obstaja velika verjetnost, da se bomo sanj spomnili, če se zbudimo v tistem trenutku.

Močnejši čustveni vtis v sanjah izboljša tudi spomnim, zato se pogosteje spominjamo nočnih mor.

5. Ali je nevarno zbujati mesečnike?

Velja prepričanje, da mesečnika ni dobro zbujati, saj lahko doživi srčni napad ali pa pade v šok. Pravzaprav to ni res. Resnična težava je, da lahko oseba, če se nenadoma zbudi, poškoduje sebe ali druge.

Mesečnikov se ne smemo dotikati ali kričati nanje, a ne zato, ker bi lahko poškodovali možgane. Razlog za tem je, da se na ta način prebudi le primitivni del možganov, medtem ko zavest še spi. V takšnem primeru jih je potrebno spraviti nazaj v posteljo, po možnosti brez fizičnega stika.

6. Ali je slabo preveč spati?

Postelja, spanje, spanec | Avtor: Profimedia Profimedia
Če se zbudimo malce zmedeni, to ni nujno znak, da nismo dovolj spali. Ravno nasprotno, to lahko pomeni, da smo predolgo spali. Pozen odhod v posteljo povzroči daljši jutranji spanec, kar posledično moti bioritem, ki se sicer prilagaja svetlobi. Zato je najbolj zdravo čim dlje spati v temi, da biološke ure ne zamenjamo z dnevno svetlobo, ki takrat pošilja drugačne signale v možgane.

7. Zakaj oči zaradi utrujenosti nenadzorovano utripajo?

Utrujenost, stres in preveč alkohola so vsi faktorji, ki vplivajo na ta pojav. Povzročijo namreč, da del živčnega sistema, ki skrbi za nenadzorovane telesne odzive, zaradi teh dejavnikov začne pretirano delovati, zaradi česar pride do očesnih tikov.

Mišice vek so izjemno občutljive, zato se odzovejo že na najmanjša odstopanja od normalnega telesnega stanja. Vseeno pa so ti refleksi povsem običajni in neškodljivi, sporočajo nam le, da moramo več spati ali zmanjšati vnos alkohola.

krompir Preverili smo Pod streho Kaleči krompir, ga lahko jemo ali ne?
Komentarjev 1
  • Ender3 15:13 19.februar 2023.

    Mene vedno strese, ko vidim velikega Vodjo sekte. !