Zdravje > Življenjski stil
681 ogledov

Pozor, to se zgodi, če se zbujate z alarmom

ura alarm budilka Profimedia
"Nočne ptice"so najbolj pogosto uporabljale alarm in zato so bile tudi najbolj utrujene, je pokazala študija. Kaj pa tisti, ki po prvem alarmu z bujenjem odlašajo še pet ali deset minut?

Delavci, ki se zjutraj prebujajo z alarmom, so bolj utrujeni od tistih, ki tega ne počnejo, kažejo rezultati ameriške raziskave, v kateri je sodelovalo 450 pisarniških delavcev iz ZDA.

57 odstotkov se jih je zbujalo s pomočjo alarma in bili so praviloma bolj mačkasti kot tisti, ki so se zbudili po naravni poti, piše v raziskavi, objavljeni v reviji Sleep Univerze Oxford. Alarm je zmotil njihov naravni ciklus spanja, so sporočili znanstveniki z univerze Notre Dame v Indiani. 

Nasprotno so se ljudje, ki so se naravno zbudili, bolje naspali in so čez dan zaužili manj kofeina. Prav tako so se čez dan počutili manj utrujene. "Ko se zbudimo po naravni poti, telo tik pred tem aktivira naš "odziv na stres. Ta nas nanj pripravi in ​​prebudi. Prebujanje ob zvonjenju budilke preskoči ta naravni odziv in povzroči prekinitev cikla spanja," pojasnjujejo znanstveniki. 

Tako imenovane nočne ptice so najbolj pogosto uporabljale alarm in zato so bile tudi najbolj utrujene, je pokazala študija.

Kaj pa tisti, ki po prvem alarmu z bujenjem odlašajo še pet ali deset minut?

Pri jutranjem alarmu moramo najprej pomisliti na to, da je čas za vstajanje, in ne na to, kako bi še malo spali. S pritiskanjem na gumb za zakasneli alarm težave zaradi pomanjkanja spanja ne bomo rešili. 
Tistih pet ali 15 minut spanja, ki jih dobimo po pritisku na gumb dremež, nam zagotovo ne bo pomagalo, saj v tem obdobju ne bomo  koristili spanja v njegovi najbolj intenzivni in obnovitveni fazi, to je fazi REM. "Dremež pri alarmu ne igra nobene vloge," je zapisal profesor Aaron Striege. "Iz naših podatkov lahko sklepamo, da takojšnje zbujanje ob alarmu ali uporaba gumba za dremež, medtem ko se zbujamo malo kasneje z dvema ali tremi alarmi, ne naredi razlike. Problematično pa je, če potrebujete alarm, ker vam kronično primanjkuje spanja," je dejal.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 5
  • Pepe007 12:57 19.december 2022.

    Če si kolikor toliko v sozvočju s samim sabo, se po naravni poti zbudiš ob planirani uri. Nikoli nisem imel težav, da se ne bi. Ključno je, da pred polnočjo naberem vsaj eno uro dobrega trdnega spanca. Če grem spat ...prikaži več prepozno, ni rešitve in poležavanje ne odpočije. Sicer se lahko zbudim tudi ob treh zjutraj brez budilke. Seveda za ekstreme za rezervo vseeno nastavim budilko, ampak je vsaj v 80 % ne rabim, ker se zbudim po naravni poti nekaj minut prej. Telo zna načeloma zelo natančno meriti čas.

  • Kmodri 12:14 19.december 2022.

    Saj za pričakovati, da če te zbudijo z REM fazi, da boš zmeden!

  • Toma 11:58 19.december 2022.

    Bujenje brez budilke je rezervirano le za bogate in penzioniste!