Zdravje > Prehrana
3132 ogledov

Zaradi te prehrane je večja možnost, da zbolite za rakom

Nakupovalni voziček Profimedia
Študija daje nove dokaze o povezavi med industrijsko predelano hrano in povečanim tveganjem za razvoj raka.

Britanski znanstveniki  so povezali močno predelano industrijsko hrano z rakom. V novi študiji, objavljeni na spletni strani medicinske revije ClinicalMedicine, je ekipa z britanske univerze Imperial College Londonu preučila prehrano 197.426 ljudi, starih od 40 do 69 let. Izkazalo se je, da so imeli tisti, ki so jedli tovrstno hrano, večje možnosti, da so zboleli za rakavim obolenjem, še posebej za rakom jajčnikov in možganov. Opozorili so sicer, da študija ni povsem celovita, a da je jasno, kako pomembna je zdrava prehrana.

Znanstveniki so ugotovili, da je na vsakih 10 odstotkov povečanega vnosa industrijsko predelane hrane pri posamezniku prišlo do 2 odstotnega povečanega tveganja za raka na splošno in za 19 odstotkov povečanega tveganja za raka na jajčnikih. Te povezave so bile potrjene tudi po upoštevanju dejavnikov, kot sta vadba ali indeks telesne mase (ITM).

Nakupovalni voziček | Avtor: Profimedia Profimedia
Raziskava ugotavlja, da so imeli ljudje, ki so imeli najvišje (običajno 41 odstotkov) ravni predelane hrane v svoji prehrani, 7 odstotkov večje tveganje za raka kot tisti z najmanjšimi vnosi (9 odstotkov prehrane). Po mnenju znanstvenikov Britanci pojedo preveč predelane hrane, v kateri različni dodatki, kot so barvila, sladila in konzervanse za podaljšanje roka uporabnosti.

Že doslej je bilo znano, da prehrana lahko vpliva na razvoj rakavega obolenja pri človeku. Svetovna zdravstvena organizacija je tudi že opozarjala, da je čezmerna telesna teža takoj za kajenjem največja zdravstvena težava, ki jo je mogoče preprečiti, in da predelani mesni izdelki povečujejo verjetnost, da nekdo zboli za rakom.

Predelana živila

Predelana živila so lahko povsem običajna živila kot so sir, kruh, testenine, sir, kisle kumarice, kava, pomarančni sok, itn. Med predelana živila namreč razvrščamo vsa živila, ki so bila predelana z različnimi postopki in spremenjena glede na izvorno obliko. Lahko so izdelana iz več sestavin, ki so potrebne za njihovo izdelavo ali ki jim dajejo posebne značilnosti. Prav zaradi slednjega predelana živila pogosto obravnavamo kot manj zdrava, vendar to ni popolnoma enoznačno, pomembno vlogo pri tem ima namreč stopnja in način predelave ter od vrsta in količina dodanih sestavin. V splošnem pa v skladu s priporočili o mešani in raznoliki uravnoteženi prehrani velja, da je priporočljivo v dnevno prehrano vključevati čim več nepredelanih in kar najmanj predelanih živil, navaja slovenski portal za prehrano - prehrana.si

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 4
  • Ender3 16:38 01.februar 2023.

    Res je, pri hrani se vse začne in konča. Večina kroničnih bolezni nastane zaradi neustrezne hrane in prehranjevanja. In zakaj bi bila rakava oboljenja izjema. ?

  • Boschtjan Zupanchich 14:03 01.februar 2023.

    Zadnji 2 + let raka povzročajo Predvsem cepivski strupi !!! ! !!! Ampak, ljudje si tega še ne upajo priznati, večina osrednjih medijev pa tudi molči o tem, tako, da, ... se Bo kmalu pokazalo , kako so nas vse ...prikaži več Grdo prevarali pod pretvezo koronagripice !!! ! !!! Uničeno vsesplošno zdravje zaradi cepivskih strupov pomeni tudi Uničpeno gospodarstvo, ki Bo razpadlo, .... !!! ! !!!

  • lojs 13:55 01.februar 2023.

    še dobro, da imamo vse te raziskave in vsamogoča odkritja mojstrov, ki nam povedo kaj jesti ... oz. da bomo po novem lahko čimdlje delal ... s prihodki pod 500€ si res lahko priskrbiš kvalitetno hrano ... mogoče za kakšen ...prikaži več teden ali dva ... preostanek meseca pa postenje, tudi to je koristno