Zdravje > Življenjski stil
3167 ogledov

Okoli 80 odstotkov teh rakov odkrijejo v zobnih ambulantah

Zobozdravnik Profimedia
Najpomembnejša dejavnika tveganja za nastanek raka ustne votline in ustnega žrela sta kajenje ter tvegano in škodljivo pitje alkohola.

Na pobudo mednarodnega združenja zobozdravnikov na današnji dan vsako leto obeležujemo svetovni dan ustnega zdravja. Skrb za ustno zdravje s primerno higieno in rednimi pregledi pri zobozdravniku je namreč pomembna v vseh življenjskih obdobjih, tako med otroki, odraslimi in starostniki.

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje iz leta 2019 kažejo, da si več kot 29 odstotkov odraslih prebivalcev ne umiva zob dovolj pogosto.

Sicer bi si morali zobe umivati dvakrat na dan dve do tri minute, z mehko zobno ščetko, ki jo zamenjamo na dva do tri mesece. Zobozdravniki še opozarjajo, da se izognemo splakovanju ust po umivanju zob, umivanje zob pa naj odložimo za vsaj pol ure po uživanju kisle hrane ali pijače. Med drugim priporočajo uporabo medzobne nitke ali medzobne krtačke za čiščenje medzobnih prostorov

Na NIJZ so opomnili, da so za dobro ustno zdravje ključni tudi redni preventivni pregledi pri zobozdravniku. Zobozdravnika moramo obiskovati najmanj enkrat letno, še zlasti pa moramo k zobozdravniku ob motečem ali neobičajnem občutku bolečine v ustih.

Zobozdravnik Poznate pravice? Zdravje Pri zobozdravniku: To je pravica, ki jo imate enkrat na leto

Še posebno pozorni morajo kronično ali akutno bolni z ledvičnimi, srčnimi ali jetrnimi boleznimi in skupina ljudi s tveganjem za razvoj raka ustne votline ter tisti, ki to diagnozo že imajo, poudarja zobozdravnik Matej Praprotnik, sicer vodja delovne skupine Ustno zdravje pri Odboru za zobozdravstvo, Zdravniške zbornice Slovenije.

Veliko teh pacientov izgubi zobe

"Obema skupinama pacientov je skupno to, da gre za resna življenje ogrožajoča stanja, pri katerih nesanirana vnetja v ustih (z zapleti) negativno vplivajo na zdravljenja ali pa povzročijo celo smrtni izid. Iz tega razloga so terapije »zdravljenja« ust pred takšnimi posegi praviloma radikalne," je dejal zobozdravnik. Kot je pojasnil, je v tako resnih zdravstvenih stanjih najvišja prioriteta reševanje življenja, kar pogosto pomeni puljenje vseh mrtvih, nesaniranih in nedostopnih zob za čiščenje. "Veliko teh pacientov na
tak način ohrani življenje, a izgubi zobe, ki bi jih bilo možno zdraviti, če bi imeli čas,"
je dodal. 

Srčni bolniki

Po besedah kardiologinje Katje Prokšelj iz UKC Ljubljana, srčne bolnike ves čas ozaveščajo, kako izjemno pomembna je dobra ustna higiena, še posebej za tiste, ki imajo umetne srčne zaklopke, različne okvare zaklopk in nekatere prirojene srčne napake. "Ti bolniki imajo večje tveganje za posebno obliko okužbe srca, ki jo imenujemo infekcijski endokarditis. Eden najpogostejših vzrokov infekcijskega endokarditisa so prav okužbe iz ustne votline, zato je za te bolnike izjemnega pomena, da je zobovje ves čas čim bolj zdravo in urejeno."

Bolniki z rakom

Zdravi zobje so tudi zelo pomembni pri bolnikih z rakom. "Če je rak glave in vratu diagnosticiran v napredovali fazi, je treba
poleg operacije ta predel tudi obsevati. Obsevanje v področju glave in vratu uničuje hitro deleče se tumorske celice, žal pa povzroči spremembe tudi na zdravih okoliških tkivih. Med drugim tudi na zobeh in obzobnih tkivih. Spremembe so trajne in samo s pomočjo zobozdravnika in prilagojeno higieno je možno vzdrževati zdravo okolje v ustni votlini," 
opozarja Jana Krapež, specialistka za zobne bolezni in endodontijo na Stomatološki kliniki. Pri tem na podlagi dolgoletnih izkušenj pri delu s pacienti poudarja, da se tega, kako pomembno je zdravje, navadno zavedamo šele takrat, ko ga nimamo več. "Ustno zdravje – večina bolezni v ustih je kroničnih, zato jih ne čutimo. Ko jih, pa je navadno prepozno. Redni obiski pri zobozdravniku so pomembni predvsem zato, da so bolezni in težave na zobeh in obzobnih tkivih dovolj hitro odkrite in pozdravljene," je dejala Krapež.

Video Zdravje Zobozdravnik doživel šok, 20-letnik si od rojstva ni umival zob

Rak ustne votline in žrela

Najpogostejši maligni tumor glave in vratu je rak ustne votline in žrela. V Sloveniji je po pogostosti na osmem mestu, v populaciji starejših moških je celo na šestem. Vsako leto v Sloveniji odkrijejo v poprečju 258 rakov ustne votline in žrela (povprečno 200 moških in 58 žensk). Moški zbolevajo pogosteje kot ženske v razmerju 4 : 1.

Okoli 80 odstotkov teh rakov odkrijejo v zobnih ambulantah

Rak ustne votline in ustnega žrela je tudi najhujša bolezen, ki lahko prizadene ustno votlino in žrelo. "Zobozdravniki letno odkrijemo okoli 80 odstotkov rakov v zobnih ambulantah, kar pomeni okoli 200 primerov, žal od tega skoraj 50–60 % v napredovali fazi. Preventiva raka ustne votline in žrela je ozaveščanje populacije. Pomembno je, da vemo, da rak ustne votline in ustnega žrela obstaja in da ga lahko dobi kdorkoli, ljudje z zobmi ali brez njih," je opozorila Diana Terlević Dabić, Stomatološka sekcija Slovenskega zdravniškega društva.

Najpomembnejša dejavnika tveganja za nastanek raka ustne votline in ustnega žrela sta kajenje ter tvegano in škodljivo pitje alkohola. "Pripisujemo jima 65 % vseh rakov ustne votline in žrela. Rizične skupine so moški, kadilci, ki prekomerno uživajo alkohol, stari okoli 60 let in vsi pacienti s potencialno sumljivimi spremembami," je opozorila Terlević Dabić.

dezurni@styria-media.si

 

 

 


 

Komentarjev 1
  • Ender3 18:47 20.marec 2023.

    Ja, vse se začne v ustih in konča na koncu prebavne poti. Zgodi se tudi, da stomatolog prvi odkrije rumenico na beločnici katere vzrok je, na jetrih ali slinavki. Za tem sledi samo še tekma s časom ..