Zdravje > Aktualno
34077 ogledov

Pri zobozdravniku: To je pravica, ki jo imate enkrat na leto

Zobozdravnik Pixsell
Ob obisku zobozdravnika smo večkrat postavljeni v položaj, ko ne vemo dobro, katere storitve moramo doplačati. Sicer poznate pravice, ki vam jih krije zavarovalnica?

Žal številni še vedno ne poznajo pravic, ki jim pripadajo, ko obiščejo zobozdravnika. Ste vedeli, da lahko gremo enkrat na leto na pregled zob? Se vam je zgodilo, da vas vaš zobozdravnik ni vprašal, kakšno plombo si na primer želite, na kar nas je opozorila bralka. "Pri zdravniku koncesinarju mi je sestra, po tem ko mi je zobozdravnica zaplombirala zob, izstavila račun za 35 evrov. Sprva sem jo debelo pogledala, vendar me je poučila, da je bela plomba na zadnjih zobeh plačljiva. Kljub temu, da bi v vsakem primeru hotela belo plombo namesto sive, sem bila presenečena, saj sem na to pozabila, pa tudi zdravnica me ni opozorilla na to,"  je povedala Ljubljančanka. 

Sicer poznate pravice, ki vam jih krije zavarovalnica?

Ker zavarovanci nismo upravičeni do česarkoli oziroma katerihkoli materialov, nam samo na vidnem območju, torej na sekalcih in podočnikih pripadajo tako imenovane bele plombe, zalivke iz kompozitnih materialov. Če jih želimo imeti tudi na drugih zobeh, jih moramo doplačati. Po novem to ne velja za nosečnice, če dojite ali ste mlajši od 15 let. 

Izvajalec vas je o tem dolžen obvestiti

Vendar vas mora zobozdravnik o vsakem doplačilu predhodno opozoriti. Pa je temu tako tudi v praksi? Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer lahko v teh dneh odgavarjate na njihovo anketo o vaših izkušnjah s storitvami zobozdravnikov v sistemu obveznega zdravstvenega zavarovanja pravijo, da imajo potrošniki glede tega veliko pripomb. "Na področju svetovanja o pravicah pacientov oziroma zdravstva so med najpogostejšimi temami zobozdravstvene storitve (glavnem v zvezi z doplačili, izdajanjem računov in postavkami na njih, pravicami v primeru težav in očala pri optikih," so nam pojasnilii na ZPS.

Kritične razmere Zdravje Zobozdravniki: Čakalne vrste se bodo samo še podaljševale

Zato je dobro vedeti, kaj vse nam krije zavarovalnica

Zakon določa, da mora izvajalec zdravstvenih storitev pacientu, ki v celoti ali deloma sam plača zdravstveno storitev, predhodno pojasniti predvidene stroške storitve. Na pacientovo zahtevo je izvajalec dolžan tudi obrazložiti končni račun.

 Zunaj delovnega časa vam zavarovalnica pokrije le nujne storitve

  • Zavrne vas lahko le, če je prezaseden,
  • pregled zob vam na lastno pobudo pripada enkrat na leto,  čez šest mesecev lahko greste na kontrolo po končanem zdravljenju,
  • med drugim vam pripadajo: zdravljenje, polnjenje in nadgradnja zob, zdravljenja vnetnih in drugih sprememb v ustih, vključno s kirurškimi posegi, zobnoprotetični nadomestki,
  • do 18. leta vam pripada tudi občasno čiščenje zobnih oblog in odstranjevanje zobnega kamna ter ortodontsko zdravljenje,
  • na bolj vidnih zobeh (sekalci in podočniki) vam krijejo tako imenovane bele plombe, na drugih pa amalgamske zalivke;
  • protibolečinske injekcije vam krije zavarovalnica
  • zunaj delovnega časa vam zavarovanje pokrije le nujne zadeve; prav tako, če storitev opravi zobozdravnik, ki ni vaš osebni zobozdravnik,

Nočne storitve v dežurni ambulanti so nadstandardna dejavnost, kar pomeni, da ne sodijo med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zobozdravniki Zdravje Zaradi belih zalivk težje do zobozdravnika

Nočne storitve v Ljubljani in Mariboru

V Ljubljani se plača le participacija, kar pa velja le za občane Ljubljane, občani izven teh občin pa morajo plačati participacijo ter tudi vse stroške zdravljenja. Otroci  do 18. leta so oproščeni vseh plačil. Otroci izven MOL ne plačajo participacije, ampak le stroške opravljene storitve.

Za obisk plačajo odrasli občani mesta Maribor in ostalih občin ustanoviteljic ZD Maribor pavšalni znesek, ki znaša 10 evrov. Odrasli občani iz drugih občin plačajo 25 evrov, poleg tega pa tudi storitev po samoplačniški ceni. Otroci pavšalnega zneska ne plačujejo, vendar morajo otroci izven Maribora plačati zobozdravstvene storitve.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 2
  • Rose_Tooth 17:47 10.februar 2019.

    Google zdaj plačuje $ 526 do $ 937 vsake tri dni za delo na spletu od doma. To delo sem se pridružil pred mesecem dni in v prvem mesecu tega dela sem zaslužil 27.492 $. To delo je res neverjetno ...prikaži več in mi daje vsak dan odličen dohodek s krajšim delovnim časom. Vsaka oseba lahko zdaj na tej spletni strani z lahk0to dobi več dohodka >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> www.WebJob98.Com

  • softundsicher 10:11 08.februar 2019.

    No, jaz sem imel obraten primer. Zdravnik ni nič vprašal - kar amalgamsko plombo je dal not. Kljub temu, da sem želel belo in bi jo brez problema tudi doplačal.