Zdravje
36015 ogledov

Delta: iz Izraela prihajajo slabe novice

koronavirus
1/2
Epa
Po zadnjih podatkih je cepivo manj učinkovito pri zaščiti pred boleznijo.

Izraelsko ministrstvo za zdravje je objavilo nove podatke o učinkovitosti cepiva Pfizer. Po podatkih za obdobje od 20. junija do 17. julija cepivo (Pfizer) nudi le 40,5-odstotno zaščito pred tem, da bi cepljeni zbolel s simptomi.

Pred hospitalizacijo je zaščita 88-odstotna, pred hudim potekom bolezni pa 91-odstotna. Hud potem bolezni pomeni na primer, da ima bolnik manj kot 94-odstotno saturacijo kisika v krvi, da pride do odpovedi organov ali da je potrebno invazivno mehansko predihavanje. Zaščita pred hospitalizacijo ni tako slaba, a je bila po podatkih, ki so jih objavili pred dvema tednoma, še 93-odstotna. 

Precej bolj zaskrbljujoči so podatki, ki bi lahko kazali, da s časom pada učinkovitost cepiv.

 | Avtor:
Stolpci kažejo učinkovitost cepiv pred okužbo (prva skupina), pred simptomatičnim potekom okužbe (druga), pred hospitalizacijo (tretja skupina) in pred hudim potekom bolezni (zadnja skupina). Modri stolpci prikazujejo tiste, ki so bili drugič cepljeni januarja, oranžni februarja, modri marca, rumani aprila, vijolični stolpcec pa kaže skupni podatek za vse cepljene. 

Pred okužbo je po zadnjih podatkih varnih 39 odstotkov cepljenih, a le 16 odstotkov tistih, ki so bili drugičl cepljeni januarja, 44 odstotkov cepljenih februarja, 67 odstotkov cepljenih marca in 75 odstotkov cepljenih aprila.

Pri hospitalizacijah in hudem poteku bolezni je razlika bistveno manjša, zaščita je od 82- do 91-odstotna pri hospitalizacijah in od 84- do 94-odstotna pri hudem poteku bolezni.

Delno se da to pojasniti tudi s tem, da so se najprej cepili starejši, a kot kaže, gre tudi za to, da se moč cepiva s časom zmanjšuje.

Epidemiolog Eric Feigl-Ding ob tem izpostavlja, da so cepiva neverjeten čudež, a da se zaradi visoke nalezljivosti delta različice ne moremo zanašati le nanje, ampak moramo, da bi premagali epidemijo, nositi tudi maske in upoštevati druge ukrepe. 

Komentarjev 83
  • bobubob 20:47 09.avgust 2021.

    To so DOBRE novice. Upam, da se bomo kmalu vrnili v realnost. In nehali nositi vsa jajca v eni torbi. In začeli upoštevati tudi tisti del stroke, ki pravi, da obstajajo tudi praktično preizkušena zdravila. In prenehali s testiranjem genskega ...prikaži več pripravka na ljudeh.

  • rd2dmk2 17:57 25.julij 2021.

    pa kaj se razburjate, saj vas bo še fršlok.. raje spijte eno kavico v miru.. dokler jo lahk, ker kmalu bo barcafe - pfeizer ali pa loka- AZ.. in tako bo zjutrej dva lončka treba prstavt, enga za čikorijo in ...prikaži več druzga za pfeizer

  • vzev 09:51 25.julij 2021.

    In potem imajo cepljeni več pravic kot testirani. Bedarija.

Sorodne novice