Zdravje
8791 ogledov

Dež, sneg, to pa nas čaka jutri in v torek ...

Sneg
1/2
Prometno-informacijski center
Jutri bo sprva še oblačno, zjutraj bo sneženje ponehalo tudi v južnih krajih.

"Danes dopoldne bo oblačno s padavinami. Na severozahodu države bo snežilo, sicer bo meja sneženja večinoma med 500 in 800 m nad morjem. Popoldne bodo padavine prehodno oslabele, možna bo kakšna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 8, na Primorskem do 12 stopinj Celzija," napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Zvečer se bodo po njihovi napovedi padavine spet okrepile in ponoči razširile nad vso Slovenijo: "Po nižinah v notranjosti bo dež prešel v sneg. Jutranje temperature bodo od -3 do 1, ob morju okoli 5 stopinj Celzija."

Jutri bo sprva še oblačno, zjutraj bo sneženje ponehalo tudi v južnih krajih. Čez dan se bo delno zjasnilo. Na Primorskem bo pihala večinoma šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5, na Primorskem okoli 10 stopinj Celzija.

V torek bo po napovedi Arsa delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Jutro bo mrzlo in po nižinah megleno, popoldne pa bo ponekod že zapihal jugozahodni veter: "V sredo bo na vzhodu še delno jasno, drugod se bo postopno pooblačilo. Pihal bo jugozahodni veter."

Gibajte se kljub slabšemu vremenu

"Gibanje na prostem in športna aktivnost sta vedno zelo pomembni, saj sta osnovi zdravega in kakovostnega življenja," so jedrnati na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). .

Prav zato se kljub vse bolj mrzlim dnevom ne smemo zapirati v prostore in pozabiti na svež zrak. Gibanje na prostem je posebej pomembno za naše najmlajše, saj si bodo s tem med drugim krepili imunski sistem. Kljub temu ob prihajajočih nizkih stopinjah ne smemo pozabiti na previdnost. Na NIJZ opozarjajo, da je potrebno ob nižjih temperaturah prilagoditi obnašanje in najbolj izpostavljene dele telesa posebej zaščititi.

"Prilagoditve otroka na gibanje v mrazu se nekoliko razlikujejo od odraslega, kar moramo upoštevati tudi ob zaščiti. Otroci, predvsem dojenčki, izgubljajo toploto hitreje in lažje kot odrasli, ob tem pa je samo z drgetom ne morejo proizvesti dovolj," opozarjajo na NIJZ.

Dodajajo, da je že pri temperaturah nad ničlo lahko ob močnem vetru ob neprimernih oblačilih nastanejo podhladitve in ozebline: "Najpogosteje pride do podhladitve pri nizkih okoljskih temperaturah, lahko pa tudi pri temperaturah nad štiri stopinje Celzija, če je oseba mokra, prepotena ali v mrzli vodi."

Nekateri vremenoslovci, pogosto pri vremenski napovedi to zasledimo v Španiji, objavijo tudi podatek o tako imenovani "navidezni temperaturi". To je temperatura, ki jo mi  zaradi vetra čutimo drugače ... 

Kot pojasnjujejo na NIJZ, se z naraščanjem hitrosti vetra pospeši tudi odvzemanje toplote našemu telesu: "Ob vetrovnem vremenu se možnosti za zdravstvene težave, povezane z vremenom, močno zvišajo tudi v primeru, ko temperature niso ravno nizke."

Ne zaupajte, preverjajte

Tudi če boste otroka po vaši oceni oblekli optimalno, ga ob mrzlem vremenu večkrat preverite, ali vzdžuje primerno toploto. Zelo pomembno je tudi, da mu ni prevroče in se ne bo spotil, saj so tudi mokra oblačila lahko nevarna. "Vlažna oblačila hitro odvajajo toploto in s tem telo ohlajajo. Tudi potenje hitro odvaja telesno toploto," opozarjajo na NIJZ.

Na NIJZ svetujejo, da otroke ob sprehodu v mrazu oblečete v topla oblačila, sestavljena iz več plasti lažjih oblačil, saj le te učinkoviteje ohranjajo telesno temperaturo. Nosijo naj kapo, šal, rokavice, ki se na koncu tesno prilegajo zapestjem, in vodo-odporno obutev.

"Volnena in svilena oblačila ter oblačila iz nekaterih umetnih materialov (polipropilen) so toplejša od bombaža. Vrhnja oblačila naj bodo tesno tkana (plašč, jakna itd.) in naj ne prepuščajo vetra," dodajajo.

Kako je lahko maska dodatno koristna ...

Zima | Avtor: Profimedia Profimedia

Starši, bodite posebej pozorni na mrazenje: "Če opazite, da otroka mrazi ali se celo trese, pojdite v topel prostor. Mrazenje je pomemben znak, da telo izgublja toploto hitreje, kot jo proizvaja."

Vedite, da se zrak, ki je imel zunaj temperaturo -10 °C, že po petih centimetrih poti skozi nos segreje na okrog 15 °C. Ko je v grlu, je temperatura že 21 °C, pri vstopu v pljuča pa že 30 °C. Vlaženje dihalnih poti lahko le-te izsuši in povzroči težave, kot so suha usta, pekoče grlo in splošno draženje. To lahko omejimo, če imamo usta in nos pokrita s šalom ali z obrazno masko, s čimer povečamo vlaženje zraka in zmanjšamo izgubljanje vode.

"Otroci, ki se dlje časa aktivno gibajo na mrazu, izgubljajo tudi tekočino, zato otrokom ponujajmo toplo tekočino," svetujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.