Zdravje
7511 ogledov

Direktor psihiatrije: Minister za zdravje je zdrahar

Bojan Zalar Žurnal24 main
Generalni direktor Psihiatrične klinike Ljubljana Bojan Zalar je povedal, zakaj se ga hočejo znebiti, zakaj ne bo odstopil in ministra za zdravje Daniela Bešiča Loredana označil za zdraharja.

"V resnici je zadeva preveč eskalirala, neprimeren napad na psihiatrijo, paciente, nasploh na medicino je povzročil to, da pacienti v resnih fazah, ko so potrebni prisilni ukrepi, grozijo z mediji, večina zaposlenih težko zdrži te pritiske in bi najraje dela odpoved. Taka zdraha, ki je povzročena med uporabniki zdravstvenega varstva, je povsem neprimerna za enega ministra," je v sinočnjih Odmevih povedal direktor Psihitatrične klinike Ljubljana Bojan Zalar. Zalar je na udaru zaradi trditev o prekomernem nasilju nad pacienti.

"Nobenih dejstev ni, nobenih dokazov ni, na podlagi tega ni bilo možno ukrepati. Ali nismo vedeli, za katero osebo gre ali pa nihče ni rekel, da je to dejanje sploh videl. Vprašali bomo še druge, tiste, ki to šepetajo v ozadju, verjetno so to ljudje, ki so zelo blizu ministru, oni se bodo morali izjasniti," je še povedal Zalar. Vlada je imenovala pet novih članov v svet zavoda, ti člani imajo zdaj v svetu večino in ga lahko razrešijo.

"Naj dokažejo, pa bom odstopil, ni problem moj odstop, tudi zdaj bi mogoče odstopil, ampak s tem bi naredil krivico vsem zaposlenim, ki delajo dobro in verjamem, da vsi delajo dobro. Če se kdo ni dobro obvladoval, če je bil bolj impulziven, ga je skupina izločila, nekdo ne more tega konstantno delati," je povedal.

Na vprašanje voditeljice Rosvite Pesek, zakaj meni, da ga želijo zamenjati, pa je odgovoril: "Mislim, da je več razlogov. Dvomim, da smo kaj počeli narobe. V ozadju so ali osebni interesi ali denar, ki ga imamo. Nazadnje je bila ideja bolj akademske sfere ljudi, da se nekateri hočejo dokopati do arhivskih podatkov o pacientih. Potem bi bila manipulacija še večja. Že pred leti je bila afera, ko sva s profesorjem Trontljem in predsednico akademije preprečila prenos dokumentov v Arhiv Slovenije. Možnost dostopa do arhivske dokumentacije bi lahko pomenila, da bi nekateri obračunavali med seboj na druge načine. Ko sva s profesorjem Trontljem debatirala o tem je rekel, če ima nekdo duševno motnjo, ni prav, da se stigmatizira prednike niti potomce. Če nekdo stori kaznivo dejanje, se je odločil, da bo stigmatiziral prednike in potomce. To je razlika. To dokumentacijo smo doslej varovali, noben podatek ni nikoli prišel ven."

"Mi smo psihiatrijo precej spremenili, skrajšali smo ležalno dobo s 50 na 30 dni, to je zelo kratka doba, zgradili smo dodatne objekte, šolali kader, rezultati vseh nadzorov so pozitivni, pozitivno poslujemo in vse presežke vlagamo v razvoj klinike. V 16 letih nikoli nismo proizvedli izgube," je še povedal Zalar.

"Policija je že bila pri nas, je že določene podatke pobrala, še bo prihajala, upam, da se bo oglasila tudi kje drugje in da se ta zadeva konča. Škoda je že povzročena, takšno škodo je težko sanirati. Če bi bilo kar koli od tega res, verjemite mi, mi bi gotovo odreagirali, nobene logike ni, da bi vzdrževali neko misteriozno vzdušje srednjeveškega tipa in to celo podpirali. To je nerazumno, tako kot moja izjava, ki jo vsi uporabljajo, da sem jaz stigmatiziral žrtve spolnih zlorab. Tako pacienti kot žrtve spolnih zlorab so žrtve, skupni imenovalec moj je bil, da se žrtev ne sme izkoriščati v osebne namene. 40 minut sem govoril, vzeti nekaj iz konteksta … Več člankov sem na to temo objavil, naj jih najprej preberejo," je še povedal Zalar.

Vsak tretji dan primer hujšega napada na osebje 

"Ena tretjina prisilnih hospitalizacij in sto primerov hujših fizičnih napadov pacientov letno na osebje, ta podatka se meni zdita grozna," je povedala Rosvita Pesek. "Na nek način sta ta dva podatka grozna, ampak duševna motnja v tako grobih primerih, ki terjajo takšno intervencijo, se seli na telesni nivo. Takrat človek ni razsoden, takrat se z njim ne moreš pogovarjati, lahko si z njim prijazen, ampak moraš ga umiriti, včasih je treba uporabiti PVU, to je prisilni varovalni ukrep. To je v zakonodaji, je neprijeten, mogoče bomo pogruntali kaj drugega, tudi o tem razmišljamo, ampak po celem svetu se to uporablja. Neka namigovanja so tukaj neprimerna," se je na to odzval Zalar.

Priznana psihiatrinja in nekdanja predstojnica na kliniki Vesna Švab je za Odmeve dejala, da je ogorčena, ker se izjave o nasilju označi kot neka zmotna razmišljanja v kontekstu psihopatologije, samo zato, ker so jih dali psihiatrični bolniki. "Ne gre samo za kršitve posameznikov, za takšna dejanja nosijo odgovornost tisti, ki so jih storili in tudi njihovi predstojniki, glavna medicinska sestra, strokovna direktorica …" je povedala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:51 18.junij 2023.

    Vi pojma nimate kako preračunljivi, lažnjivi in nasilni so bolniki z mentalno-psihičnimi motnjami. Razdirajo družine, razdirajo dobre odnose v šoli, službi, bolnišnici...a res verjamete da se z psihopati, sizofreniki, da normalno zmenit, da potrebuje zdravila redno, dnevno? Ta ženska, ki ...prikaži več je manipulativno sprožila govorice pri novinarki, je dejansko nevarna oseba sebi in drugim! Ona se hrani z rastjo problemov. Jaz je nebi imela za sosedo.

  • Pepe007 13:47 15.junij 2023.

    Čudno, da je "afera" psihiatrične bolnišnice nekako sinhronizirana z obdobjem, ko je postalo jasno, da je ministrstvo porabilo dodatni denar in uspelo čakalne vrste podaljšati, ne pa skrajšati ...

  • Grof 13:06 15.junij 2023.

    Loredan, zasmrafil si Izolo, Koper in sedaj Ljubljano. Skrajni čas je, da si se s svojo nesposobnostjo pririnil na listo medvedov in golobov za odstrel, delaš sramoto celi familiji, ki te je postavila na noge, prepotentni bebec, ….