Zdravje
10255 ogledov

Dodatna odločitev vlade glede testov na covid-19

otroci, samotestiranje Profimedia
Odločitev stopi v veljavo v ponedeljek.

Ne le za učence in dijake, prevzem 10 brezplačnih testov za samotestiranje na novi koronavirus na mesec bo od ponedeljka mogoč tudi za študente, je razvidno iz odloka, ki ga je na današnji seji sprejela vlada. Vlada s tem sledi priporočilom posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa NIJZ, so sporočili z urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Prostovoljno izvajanje samotestiranja s hitrimi antigenskimi testi za učence, dijake ter mladostnike, vključene v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov, po novem pa tudi študente, ureja danes sprejeti odlok o začasnem ukrepu uporabe hitrega antigenskega testa za samotestiranje na koronavirus.

Brezplačni testi bodo za naštete v lekarnah na voljo od ponedeljka. Sredstva bo vlada zagotovila iz proračuna, so pojasnili na Ukomu.

Ob tem so poudarili, da je bil odlok pripravljen v skladu s priporočili posvetovalne skupine za spremljanja gibanja koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel.

Kot je znano, skupina v prvi fazi epidemije covida-19 v vzgoji in izobraževanju priporoča samotestiranje na domu za posameznike, ki imajo znake okužbe ali so bili v stiku s pozitivnimi na koronavirus.

V drugi fazi, ki bi nastopila ob poslabšanju epidemične slike, pa skupina predlaga vsakotedensko samotestiranje, ki bi bilo obvezno za vse učence, dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih.

otroci, samotestiranje Slovenija Znano, kdaj bodo lekarne začele izdajati teste za učence in dijake

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • bobubob 13:48 29.avgust 2022.

    VSE bolnice so v plandemičnih časih imele 'dobiček'. Doktorji tudi. Dela pa skoraj nič, saj so se 'strokovnjaki' skrivali pred bolniki, še sestro je bolnik komaj doklical, če se je slučajno sploh smela oglašati. Saj se vsi poznamo... Torej je ...prikaži več razumljivo, da želi ceh s tem nadaljevati. Poleg njih pa še vsi, ki vse te smeti dobavljajo - od 'cepiv' preko nagobčnikov pa do skafandrov, s katerimi 'stroka' hodi okoli ventilirancev, ki tam ob Remdesivirju čakajo na neizbežno. Bog vam povrni!

  • Ender3 22:36 25.avgust 2022.

    Angleži tudi bolnike ob sprejemu v bolnico ne testirajo, če so asimptomatski..Testiranje je dober preventivni ukrep, če se izvaja po pameti na testirancih, ki vedo kakšen je osnovni namen in učinek tega ukrepa.

  • Gandi123 21:49 25.avgust 2022.

    Po besedah Blejovičke in "stokavnjakov", je bolezen najbolj nevarna za starejše. Vsi preko 60 let bi se morali po njihovih besedah cepiti. Za njihovo testiranje je pa škoda denarja!? 🙉 🙈