Zdravje
3537 ogledov

Dr. Shefali: "Nisem si predstavljala, da bom tako slaba mama."

Dr. Shefali Pristop
Razlog za njeno kariero v starševstvu in vzgoji je pripisala temu, da je bila na začetku slaba mama.

Svetovno znana strokovnjakinja za starševstvo in avtorica treh knjižnih uspešnic New York Timesa dr. Shefali Tsabary je v Ljubljani predstavila svoj nov koncept ozaveščenega starševstva. Predstavitev je moderirala Jelena Djoković v sklopu Fundacije Novaka Djokovića. Razlog za njeno kariero v starševstvu in vzgoji je pripisala temu, da je bila na začetku slaba mama. "Nisem si predstavljala, da bom tako slaba mama," je začela Tsabary. "Preden postanete starš mislite, da veste vse, in da ste pojedli celo pamet tega sveta. Vendar vas opozarjam, nimate pojma."

"Otrok se rodi s seznamom ciljev"

Sama je opozorila na slabo navado mladih staršev in tudi starejših staršev, ki so že končali z vzgojo otrok. Največja napaka, ki jo starši počnejo je, da svojemu še nerojenemu otroku pripisujejo vloge, ki jih mora izpolniti. "Še preden ima otrok ime, mu damo nalogo, kaj mora biti in kaj mora postati," je povedala Shefali. "To nedolžno bitje ima kar naenkrat ogromno nalog, ki jih mora izpolniti. Če ne, kot starši ne bomo zadovoljni."

Druga težava, poleg seznama ciljev, ki jih mora otrok doseči, je tudi ta, da mama gradi svojo lastno identiteto na podlagi otroka. Kot oseba se popolnoma izgubi v otroku in kar naenkrat prične živeti življenje skozi otroka. Seveda da otroku jasno vedeti, da se je odrekla svojemu življenju, kadar je le ta ne uboga.

 

"Naš ego je glavni krivec"

Otroku pripišemo določeno identiteto, pa naj je to zdravnik, plesalec ali pa svetovno znani igralec, otrok ima že točno določeno osebnost. Za to obsedenost s prihodnostjo naših otrok ima Shefali točnega krivca – naš ego.

Naš ego je tisti, ki nas prepriča, da postanemo starši, saj se hočemo pokazati svetu. Naš ego raste vsakič, ko nas otrok posluša. Otroci živijo, da hranijo naš ego. -Shefali Tsabary

Če nas otrok ne uboga, kričimo in norimo, vse samo zato, ker je naš ego prizadet. "In to je dobro," je začela Shefali, "moramo biti prizadeti, moramo čutiti nekaj. Zato potrebujemo 'slabe otroke', da nam oporekajo in nas prisilijo, da začnemo razmišljati."

Postanimo zavestni starši

"Če hočemo postati boljši starši, moramo postati zavestni starši," je povedala Shefali. Na nas je, da se zavemo, kadar se obnašamo iracionalno in noro. Prepoznati moramo, kdaj nam naš ego veleva in kdaj imamo v mislih najboljše namere za otroka. "Takoj, ko se ustavimo in prepoznamo svoj ego, ga lahko vidimo kot pošast, kakršna je. Tako ne boste oropali svojega otroka njihovega otroštva, ampak boste zaustavili pošast."

Dr. Shefali | Avtor: Pristop Pristop

Vendar je potrebnega veliko dela, če želimo postati zavestni starši. "Moramo se zavedati svoje notranjost," je povedala Shefali. "To je težko in naporno delo. Sami sebe moramo izzvati in si reči, da bomo drugače živeli življenje."

Najpomembnejši nasvet, ki ga je Shefali delila je, da se moramo povezati sami s seboj. Samo tako se bomo uspešno povezali z otrokom.

Za to je predlagala meditacijo, 20-minutno sedenje v tihi sobi, kjer lahko slišimo samo svoje misli, ničesar drugega. To nam bo dopustilo, da se končno zavemo, kakšen starš pravzaprav smo. Prav tako je predlagala pisanje dnevnika, kamor zapišemo vse svoje dobre in slabe misli, ki jih nato lahko uporabimo za lastno refleksijo.

Pomembno je, da ne pustimo našemu egu, da zmaga. Na nas je, da se vprašamo, zakaj hočemo, da otrok postane zdravnik, zakaj hočemo, da je bogat. Vedno si želimo, da naš otrok postane to, kar mi sami nismo uspeli postati. Kot zavestni starši moramo sami prekiniti ta škodljivi krog in v ospredje postaviti nas in otrokovo počutje. Ko odstranimo ves ego, bomo končno videli otroka v celoti in mu dopustili, da postane to, kar si sam želi.

jok otrok Terapevtka Zdravje "Ko je na tleh jokala in brcala, sem skoraj izgubila živce" jelena đoković Zdravje Zato je Jelena Djoković izbrala prav Slovenijo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.