Zdravje
26218 ogledov

Zato je Jelena Djoković izbrala prav Slovenijo

Jelena Djoković Pristop
Jelena Djoković se zadnje dni mudi v Ljubljani, kjer bo tudi predstavljala program "Podpora, ne popolnost". Namenila nam je nekaj besed o pomenu ozaveščenega starševstva.

Jeleno Djoković bi lahko skoraj označili za pionirko starševske vzgoje, saj se močno zavzema za kakovostno vzgojo otrok in njihovo vlogo v današnjem svetu. Fundacija Novaka Djokovića, katere je tudi direktorica, želi prispevati k pozitivnemu in stimulativnem okolju, kjer bo vsak otrok imel priložnost, da razvije svoj polni potencial in odraste v funkcionalnega člana družbe. Trenutno je bila fundacija najbolj aktivna v Srbiji, kjer je prilagodila in opremila 52 vrtcev, pomagala več kot 51.000 otrokom, usposobila 2200 vzgojiteljev in podprla 7700 staršev. Sedaj je njen načrt to prenesti v tujino in kje bolje začeti kot pa v skoraj sosednji državi.

"Slovenijo sem izbrala, ker nismo tako daleč stran," je zaupala Jelena Djoković. "Še vedno smo ena regija, ki se mora podpirati med sabo, in kako to bolje storiti kot pa s podpiranjem naših otrok." Njen obisk v Ljubljani je bil poln dobrih presenečenj in očaranja, saj ni pričakovala, da bo Ljubljana tako lepa. "Bila sem precej presenečena nad tem, kako mirna je Ljubljana," je začela, "lahko si predstavljate, da je to zame kar mirno mesto, glede na to, da prihajam iz Beograda," je še dodala. "Biti tukaj je privilegij in tudi vsi, s katerimi sem govorila, so mi povedali, da so navdušeni, da živijo v Ljubljani. Imeti to možnost, da greš kamorkoli s kolesom, da si samo 20 minut stran od gora in jezer, je neprecenljivo."

Njen življenjski cilj

Če bi morali opisati njeno življenjsko silo, ki jo žene naprej, bi to zagotovo bila ozaveščena vzgoja otrok. Sodeč po njenih besedah, je potrebno naš svet zapustiti prihodnjim generacijam, ki spoštujejo in ljubijo okolje okoli sebe, in ki bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da ohranijo svet, kakršen je. "Veliko staršev prejšnjih generacij in tudi moje generacije niso bili ozaveščeni. Starši so stalno pod pritiskom, saj je imeti otroka velika stvar. Življenje ni več tako brezskrbno kot prej. Prav tako ti rojstvo otroka spremeni telo, spremeni ti način čustvovanja. Vsega tega se je potrebno zavedati in točno to hočemo mi podpirati," je povedala Jelena. "Lahko bi rekli, da smo bili celo življenje na avtopilotu, sedaj pa smo presenečeni, kaj se dogaja s svetom," je še dodala.

Jelena Đoković | Avtor: Profimedia Profimedia

Sama misel na generacijo polno ozaveščenih in ljubečih otrok se včasih zdi kot utopija. Od prepolnih urnikov, s katerimi se starši soočajo, do služb, ki se ne končajo niti, ko se uležeš v posteljo. Živimo v svetu s hitrim tempom in to obilno vpliva na starševsko vzgojo po celem svetu, saj čeprav nočemo tega priznati, včasih ni časa, da bi se posvetili otroku. "Namen naše fundacije ni samo izobraziti starše, ampak tudi učitelje in vzgojitelje," je začela Jelena Djoković. "Otrok bo zaradi naših prepolnih urnikov veliko časa preživljal v vrtcih in šolah. Ravno zaradi tega razloga je pomembno, da se sporazumevajo in komunicirajo z ozaveščenimi ljudmi. Hočemo se prepričati, da otroci delajo na sebi že od mladih nog. Morajo razumeti, da imamo tudi mi čustva, in da se je potrebno medsebojno spoštovati." Prepričana je, da s tem pristopom vsi skupaj rastemo in se učimo.

Običajno je starševstvo precej hierarhično, kar pomeni, da je starš šef. Kadar pride do kakšne prepovedi, se starši pogosto poslužujejo besed 'ker sem ti jaz rekel', kar ni v redu. V takšnih primerih starši ne želijo, da gredo otroci skozi enake težave oziroma travme. Ampak potrebno se je zavedati, da otrok in starš nista enaka oseba. Starši se morajo naučiti, kako predelati svojo travmo in pustiti otroku, da živi svoje življenje. - Jelena Djoković

Kaj počnemo narobe?

Da starši pogosto na svoje otroke prenašajo travme, na žalost ni nobena skrivnost. Lahko bi rekli, da je to nekakšen način, da jih zaščitijo, vendar običajno delajo več škode kot koristi. "Upam, da bo ozaveščen način starševstva minimaliziral travmo, ki jo prenašamo na otroke. V tem primeru je naš cilj, da razčistimo naše travme, saj edino to omogoča napredek," je povedala. "Ne moremo pričakovati spremembe, če ničesar ne naredimo. Moramo poskusiti," je dodala. "Naša fundacija že dela očitne spremembe. Imamo veliko skupnost, ki vzgajajo otroke, ki se borijo za spremembo in okolje. Sprememba je že v teku."

Jelena Djoković | Avtor: Pristop Pristop
Po njenem mnenju je vzgoja otrok v Srbiji in Sloveniji precej podobna. "Večina staršev ni ozaveščenih, saj smo precej zasedeni. Nikoli se ne ustavimo in pomislimo, kaj čutimo v tistem trenutku. Biti ozaveščen pomeni, da si vzamemo odmor, se povežemo sami s seboj. Tako na svojega otroka ne prenašamo travm in čustev," je začela Jelena. "Naši odnosi z otroki so medsebojno povezani. Ko otroci vržejo igračo in jo uničijo, smo mi jezni, saj smo zanjo delali cel dan. Vendar je potrebno razumeti, da se otrok samo igra in ni nehvaležen kot mi mislimo. Večina nas ima enako zgodovino, zato je tudi vzgoja otrok enaka. Družbeno ozaveščanje in izobraževanje nam bo vsem pomagalo."

Za konec je še naslovila svoje upe za prihodnost fundacije: "to je velik privilegij, saj smo v Srbiji pomagali že veliko staršem. Sedaj želimo to storiti tudi tukaj v Sloveniji. V Srbiji imamo odličen program z naslovom "Podpora, ne popolnost", ki je namenjen učiteljem. Prav tako imamo 15 centrov v Srbiji, kjer se lahko starši o svojih težavah pogovorijo s psihologi in posredniki. Tam skupaj najdejo ideje, kako rešiti določene težave, in kako pristopiti k otroku, da nanj ne prenašajo svojih travm."

Jelena Djoković bo v okviru predavanja "Podpora, ne popolnost" gostila mednarodno znano klinično psihologinjo dr. Shefali Tsabary. Osrednja tema pogovora, ki bo potekal 18.9.2022 v Cankarjevem domu, je pomen ozaveščenega starševstva.

Nasilje v šoli Hitro Zdravje Imajo otroci toksične prijatelje? V teh primerih ukrepajte! otroci starši pogovor Nezdružljivi Magazin Starši in otroci teh znamenj se nikakor ne razumejo