Zdravje > Otrok
2927 ogledov

Imajo otroci toksične prijatelje? V teh primerih ukrepajte!

Nasilje v šoli
Čeprav smo precej zaščitniški do svojih otrok, to ne pomeni, da moramo ukrepati v prav vsaki situaciji. Včasih je celo bolje, da se ne odzovemo.

Najpomembneje je, da otroka naučimo, kako se spoprijeti s težavami in mu pomagamo to tudi rešiti. Včasih otroci nehote škodujejo svojim prijateljem. Zaradi tega je na nas, da otroka naučimo, kako se soočiti s tem vedenjem.

Kakšno vedenje je pri otrocih toksično?

Čeprav je toksično precej močan pridevnik, se ga vseeno uporablja pri opisu otrokovega vedenja. Otroka lahko označimo kot toksičnega, ko nenehno škodi drugemu otroku. To ne pomeni, da je vaš otrok toksičen, če samo enkrat užali prijatelja in mu je nemudoma žal. Nekateri otroci se v navzočnosti odraslih umirijo, vendar njihova nesramnost prileze ven, ko odraslih ni.

Pediatrična psihologinja Ann-Louise Lockhart se sprašuje, če je prijatelj, ki te nenehno žali, res dober prijatelj. Za HuffPost je povedala, da čeprav je odgovor za odrasle slab, ni nujno, da velja tudi za otroke. Psihologinja Erin Leonard je pojasnila, da je lahko več razlogov za toksičen odnos otrok. Po njenem mnenju večini primanjkuje čustvene inteligence.

"Lahko imajo tudi vedenjsko motnjo, kjer so sovražni do vseh oseb. Drug razlog je tudi, da so zelo negotovi in to kompenzirajo z narcizmom." Včasih drugega otroka žalijo samo zato, da se počutijo varnejši v prijateljstvu. Po mnenju psihologinje, se otrok ne zaveda, kako njegovo vedenja vpliva na prijatelje.

Kaj naj otrok naredi, ko ima toksičnega prijatelja?

jezen otrok | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Otroci se v takšni situaciji zelo težko pravilno odzovejo. Običajno napadejo otroka nazaj ali pa se popolnoma umaknejo. Imamo nekaj nasvetov, kako pomagati otroku v takšni situaciji:

1. Otrok naj se ne zmeni za takšno vedenje in naj odide. Sam prepir se bo končal, če vaš otrok ne bo hotel sodelovati v njem.

2. Otrok naj jasno in glasno postavi meje ter drugemu otroku reče, naj preneha.

3. Otrok naj pove toksičnemu prijatelju, da ga žali in da je zloben.

4. Otrok naj se strinja s svojim toksičnim prijateljem in zadevo še nadaljuje. Otrok mu lahko izreče to žaljivko: "Zakaj bereš to knjigo? Za dojenčke je." Vaš otrok mu lahko nazaj odvrne: "Joj, potem sem pa dojenček." V takšnem primeru otrok, ki je žalil, ne bo vedel, kako odgovoriti na pripombo.

 

Kako naj se starš odzove?

Najpomembnejše je, da otroka razumete in mu izkažete popolno podporo. Dovolite otroku, da deli svoje misli in čustva. Nato skupaj poskusita najti način, kako se spopasti s to težavo. Če je potrebno, lahko otroka odpeljete tudi k psihologu.

Česa starši ne smejo narediti

Čeprav želi večina staršev odkorakati na igrišče in povedati toksičnemu otroku svoje, to ni najboljša rešitev. Prav tako se izogibajte pogovoru z učiteljem, saj se mora otrok naučiti, kako sam rešiti težave.

Žalostna deklica PROMO Uporabno Naredila jih je za svoje otroke, zdaj so postali hit ljubljana12.09.08, mama z otrokom, vozicek, presernov trg, ljubljana, mamice...v Diskriminacija Slovenija "Gospa, pa načrtujete še kakšnega otroka?" Šolska torba Magazin Kako izbrati ustrezno šolsko torbo za vašega otroka
Komentarjev 2
  • lojs 09:28 03.september 2022.

    toksično je vedno več mularije... razkroj družbe in pravih vrednot se kaže na tudi pri mladi populaciji ... šolstvo oz učitelji se srečujejo dostikrat s problemi učnega procesa, zakaj? zaradi vedno bolj permisivne starševske vzgoje, torej vedno več pravic in ...prikaži več potuhe ... določeni ukrepi učiteljev lahko pripeljejo dostikrat do groženj s strani staršev z odvetnikom ... seveda se o tem skoraj ne diskutira ... več reda in discipline v šolah! ... seveda je pa večina odgovornosti pripada staršem

  • Avatar luckyss
    luckyss 08:03 03.september 2022.

    In kaj naj naredijo državljani ob dejstvu, da neka sekta vsakih nekaj let spravi na tron izrazito toksičnega politika ?! Vprašanje je bilo seveda zgolj retorično, treba se je bolj množično udeleževat volitev, kot je bilo to dejstvo tudi ob zadnjih.