Zdravje
8965 ogledov

Drugi dan zapored so številke spodbudne

cepljenje testiranje COVID-19 Saša Despot
Po porastu okužb prejšnji teden, kar gre v večji meri pripisati okužbam med dijaki, ki so bili na maturantskem izletu v Španiji, zadnja dva dneva beležimo spet upad novih primerov.

V četrtek je bilo s 1.684 testi PCR potrjenih 64 novih okužb. Delež novih okužb znaša 3,8 odstotka. V primerjavo s prejšnjim četrtkom je bilo tokrat potrjenih 21 odstotkov manj okužb. Prejšnji četrtek je bilo namreč potrjenih 81 okužb, višji pa je bil tudi delež pozitivnih testov PCR, ki je znašal 4,8 odstotka. 

Sedemdnevno povprečje novih primerov je spet malenkost nižje kot dan pred tem in po novem znaša 57,9. Štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev se je dvignila na 34,2. Število aktivnih primerov se je v primerjavi s prejšnjim četrtkom zvišalo za 48 odstotkov in znaša 722.

V bolnišnicah je 30 bolnikov, ki so zboleli za covidom-19, od tega jih deset potrebuje zdravljenje na oddelkih intenzivne terapije.

Podatki zadnjih dveh dni nakazujejo, da bi se razmere lahko umirjale. Tako v sredo kot v četrtek smo namreč beležili upad števila novih okužb v primerjavi s tednom pred tem. 

Iz podatkov, objavljenih na Sledilniku, je razvidno, da se je krivulja v jugovzhodni regiji, ki je prejšnji teden močno poskočila, spet obrnila navzdol. Enako velja za posavsko regijo, rast se je ustavila tudi v gorenjski regiji.

Vlada napovedala velike spremembe

O trenutnih epidemioloških razmerah je v četrtek razpravljala vlada. Sklenila je, da bo treba za udeležbo na različnih dogodkih, obiske ustanov in podobno pokazati digitalno potrdilo oziroma negativen test ali pa dokazilo, da je oseba prebolela covid. Predvidoma od sredine avgusta testiranje ne bo več brezplačno. 

 

Komentarjev 2
  • Ender3 11:48 16.julij 2021.

    Morda pa je prekuženost večja kot si NIJZ in IJS samo predstavljajo ne pa, tudi analizirajo in potrdijo. ?

  • Avatar Lion007
    Lion007 11:00 16.julij 2021.

    Ko je bilo 20 okužb, so bili podatki katastrofalni, ko jih je pa 64, so pa spodbudni. Pa kdo se dela norca iz nas vseh 😡😡😡😡😡😡