Zdravje > Eko kotiček
1491 ogledov

Ikea in Coca-Cola tako združili moči

Ocean
Zavezali sta se v četrtek ...

Številne velike mednarodne korporacije kot so Coca-Cola, Walmart, Nestle Canada in Ikea, so se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v četrtek zavezale, da bodo podprle prizadevanja za zmanjšanje količine plastičnih odpadkov v morju.

Korporacije, med katerimi so tudi Loblaws, Dow Chemicals, BASF Canada in A&W Canada, so tako podprle pobudo petih držav iz skupine industrializiranih držav G7.

Unilever je prav tako sporočil, da bo ustanovil neprofitno enoto podjetja, ki si bo prizadevala za zmanjšanje količine odpadne embalaže, Volvo pa je zvišal svoj cilj količine plastike v avtomobilih, ki jo je možno reciklirati na 25 odstotkov do leta 2025.

Velika Britanija, Kanada, Francija, Nemčija in Italija so skupaj z EU na junijskem vrhu v Kanadi podpisale listino o plastiki v oceanih, Ocean Plastics Charter. Listine nista podpisali ZDA in Japonska, medtem ko so jo podprle nekatere države izven G7, kot sta Norveška in Jamajka.

Da bi lahko reciklirali vso plastiko

Cilj je, da bi bilo do leta 2030 vso plastiko možno reciklirati. Države podpisnice tako nameravajo razvijati uporabne alternative plastični embalaži, da bi do leta 2040 reciklirali in ponovno uporabili vso plastiko.

Skupina G7 prav tako išče načine, kako bi zmanjšali onesnaženost morij z ribiško opremo in mrežami, saj tovrstna oprema po podatkih okoljske agencije OZN predstavlja kar 70 odstotkov plastičnih odpadkov v morju.

Letno se v oceanih znajde kar 640.000 ton mrež in druge ribiške opreme, ki po ocenah naravovarstvenikov povzroči smrt 136.000 tjulenjev, delfinov, morskih levov, želv, malih kitov in različnih morskih ptic.

Ocean Že vsepovsod Zdravje Največji onesnaževalec z mikroplastiko
Komentarjev 1
  • ode 15:04 22.september 2018.

    Vse je isto ničvredno: ikejino pohištvo nabutano z iverko, kokakola pa s sladkorjem in kislino.