Zdravje > Eko kotiček
782 ogledov

Kaj kažejo nove analize morja v Portorožu

Portorož kopalci Suzana Kos
Imajo nove analize boljše rezultate? Kot smo pisali, so v petek v Portorožu prepovedali kopanje.

Neuradni delovni rezultati analiz vzorcev morja ob naravnem kopališču v Portorožu kažejo, da je bilo že v petek primerno za kopanje, je pojasnil direktor komunalnega podjetja Okolje Piran Alen Radojkovič. Za nadaljnje odločanje pa morajo pristojne službe počakati na dva ustrezna uradna rezultata. Predvidoma bosta znana v ponedeljek zjutraj.

Kot je pojasnil Radojkovič, bodo v nedeljo znani tudi uradni rezultati analize vzorca morja, ki je bil odvzet v petek. V ponedeljek zjutraj pa bo znan še drugi uradni rezultat in na podlagi teh bodo pristojne službe sprejele ustrezne ukrepe.

slovenija 23.04.13. plaza na Bernardinu, foto: suzana kos Portorož Slovenija Onesnaženo morje, iz vode pregnali kopalce

Morda odprta že v ponedeljek

Plažo bodo po Radojkovičevi napovedi tako najverjetneje odprli v ponedeljek, saj so že rezultati analiz petkovih vzorcev spodbudni. Na podlagi mikrobioloških preskušanj in ocene tveganja za okužbo, ki jo bo podal Nacionalni inštitut za javno zdravje, pa se bodo pristojni odločili o ukinitvi prepovedi kopanja in o tem obvestili javnost.

Zaradi onesnaženosti in s tem povečanega tveganja zdravja kopalcev so v petek prepovedali kopanje na naravnem kopališču Plaža hotela Vila Park v Portorožu. Fekalno onesnaženje je bilo na omenjenem kopališču ugotovljeno ob rednem monitoringu morske kopalne vode, ki ga vsake dva tedna izvaja Agencija RS za okolje (Arso).

Na Arsu so navedli, da so potencialni vir onesnaženja že odkrili. Zaradi okvare je počil kanalizacijski jašek ter in prelil med meteorne vode, ki pa se izlivajo v morje med Bernardinom in skladišči soli. Okvaro so sicer že odpravili. Radojkovič je še omenil, da so jemalci vzorcev ugotovili, da gre za madež, kar nakazuje, da bi lahko bil vzrok za onesnaženje tudi izpust kakšne ladje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.