Zdravje > Eko kotiček
887 ogledov

Kontaktne leče so lahko zelo škodljive

kontaktne leče Profimedias
Po prehranski verigi se lahko prebijejo nazaj do človeka.

Kontaktne leče, ki jih uporabniki odvržejo v straniščno školjko ali odplaknejo v umivalniku, so velik vir onesnaževanja oceanov z mikroplastiko, so v ponedeljek opozorili raziskovalci. V ameriškem odtoku vsako leto pristane več milijard leč, kar znaša okoli 20 ton plastike letno, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Količina plastičnih odpadkov, ki nastane zaradi leč in njihove embalaže v ZDA, je enaka 400 milijonom zobnih ščetk letno, so raziskovalci z univerze v Arizoni opisali svoje odkritje za konferenco ameriškega kemičnega združenja v Bostonu.

leče Slovenija Ne le za očala, dobi se lahko tudi povračilo za kontaktne leče

Eden od sodelujočih raziskovalcev Rolf Halden, ki je sam večino odraslega življenja nosil kontaktne leče, se je spraševal, kaj se zgodi z lečami, ko niso več uporabne. In tako so se lotili študije.

leče Svet Razvijajo pametne kontaktne leče

V ZDA okoli 45 milijona ljudi nosi kontaktne leče, kar je najmanj 13 milijard leč letno. Glede na anketo pa kar 15 do 20 odstotkov teh oseb leče splakne v odtok.

Ribe jih zamenjajo s hrano

Raziskovalci so nato sledili poti, ki jo opravijo te leče. Ko pristanejo v odpadnih vodah in v čistilnih napravah, leče sicer razpadejo, a se ne razkrojijo. Te delce pa nato odplakne v oceane in morja, kjer jih lahko ribe in plankton zamenjajo za hrano. Tako pa se po prehranski verigi lahko prebijejo spet vse nazaj do človeka.

Raziskovalci upajo, da bodo s to študijo pripomogli k osveščanju o problemu. Halden je dejal, da se mnogi niti ne zavedajo, kako nevarno je splakovanje leč v odtok.

leče Magazin Kontaktne leče za diabetike

Med drugim so še odkrili le enega proizvajalca leč, ki je na embalaži podal navodila, kako se jih odvrže. "Ne jih splakniti. Odvrzite jih v smeti ali jih reciklirajte," je dodal Halden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice