Zdravje > Eko kotiček
103 ogledov

Le še tri leta časa za rešitev sveta

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Svet ima le še tri leta časa, da začne občutno zmanjševati izpuste toplogrednih plinov. V nasprotnem primeru se bo človeštvo moralo soočiti z nevarnimi posledicami globalnega segrevanja, so v članku, objavljenem v ugledni regiji Nature, zapisali strokovnjaki.

Celotni ekosistemi se že rušijo, poletni led na Arktiki izginja, koralni grebeni umirajo zaradi visokih temperatur. Strokovnjaki so svetovne voditelje pozvali, naj prisluhnejo znanstvenim dokazom, namesto da "glave tiščijo v pesek".

Če ne bomo resno ukrepali, bo svet proizvedel dovolj ogljikovega dioksida za sabotažo pariškega dogovora v prihodnjih štirih do 26 letih, navaja prispevek. Pariški sporazum cilja na omejitev dviga globalne temperature na od 1,5 do dve stopinji Celzija do konca stoletja.

Občutno dosegli vrh

Globalni izpusti toplogrednih plinov so se v zadnjem obdobju hitro povečevali, v zadnjih letih pa očitno dosegli vrh. A to ni dovolj, so posvarili strokovnjaki s Christiano Figueres, nekdanjo izvršno sekretarko konvencije ZN o spremembi podnebja, na čelu. Izpusti morajo začeti najkasneje po letu 2020 začeti hitro upadati.

Če bi izpusti po 2020 ostali na sedanji ravni ali se še celo povečevali, bi cilji iz pariškega sporazuma postali praktično nedosegljivi. "Zmanjševanje globalnih izpustov je velikanska naloga, a raziskave nam kažejo, da je potrebna, zaželena in uresničljiva."

Pod članek se je podpisalo več kot 60 uglednih znanstvenikov, politikov, poslovnežev, okoljevarstvenikov in drugih.

Človeštvo trenutno proizvaja okoli 41 gigaton ogljikovega dioksida letno. Če bi želeli doseči cilje pariškega sporazuma, mu tako ostaja le še med 150 in 1050 gigaton ogljikovega "proračuna".

Strokovnjaki so ob tem poudarili, da ni smiselno čakati, da bo ves "proračun" počrpan, saj bi to vodilo v izredno ostre spremembe. "Bolj postopno zmanjšanje bi globalnemu gospodarstvu zagotovilo čas za postopno prilagajanje," so dejali.

Ob tem so ljudi pozvali, naj ne izgubijo upanja. "Dobra novica je, da je še vedno mogoče doseči cilje pariškega sporazuma, če se izpusti do leta 2020 začnejo zniževati," so zapisali. Kot pozitivno so med drugim izpostavili, da se je obseg izpustov toplogrednih plinov že ločil od obsega proizvodnje in potrošnje.

Komentarjev 9
 • Avatar Alioness
  Alioness 09:51 03.julij 2017.

  Se pravi, če bomo imeli po celem svetu ogromno več padavin, veliko kasnejša poletja, to pomeni, da je pač tako vreme. Nič hudega, če bo zaradi tega sneg do maja - ampak globalno segrevanje bo še vedno prisotno? Naj povem, ...prikaži več da sta bili zadnji dve zimi po vsej Evropi zelooooooooooo mrzli. In tudi zadnji dve poletji sta bili po vsej evropi zelooooooo hladni. In to naj bi bilo lokalno vreme, ki traja pol leta, eno leto, dve leti?

 • Pepe007 07:25 03.julij 2017.

  Ko se zruši en ekosistem, je prilika, da nastane nov, na svetu se pojavijo nove oblike življenja.

 • dimnikar 22:39 02.julij 2017.

  Model lepo te prosim, nauči se že vendar razliko med vremenom in klimo, to ni več smešno kako patetično neizboražen je narod.