Zdravje > Eko kotiček
144 ogledov

Ljudje, ki živijo v bližini zelenih površin

Padalec nad Soriško planino Profimedias
Študijo je zasnovalo 11 raziskovalcev na Inštitutu za evropsko okoljsko politiko ...

Ljudje, ki živijo v bližini zelenih površin, so manj verjetno debeli, neaktivni in manj verjetno jemljejo antidepresive, je pokazala nova študija Inštituta za evropsko okoljsko politiko. 

Raziskava je ugotovila, da so imeli škotski moški v srednjih letih, ki so živeli v socialno ogroženih, a zelenih predelih, za 16 odstotkov nižjo stopnjo smrtnosti kot njihovi urbani rojaki. Zeleno okolje pa ima tudi pozitivne učinke na nosečnice, saj zmanjšuje njihov krvi sladkor, ob porodu pa so njihovi otroci večji.

Raziskovalci so ob tem zapisali, da se premalo zavedamo številnih koristnih učinkov narave, med katere spadajo tudi povečanje samozavesti, krepitev duševnega zdravja in zmanjševanja alergij.

Pes in otroka | Avtor: Profimedias Profimedias
Vsi potrebujemo naravo

Študijo je zasnovalo 11 raziskovalcev na Inštitutu za evropsko okoljsko politiko, ki so v enem letu pod drobnogled vzeli več kot 200 raziskav, ki so preučevale povezavo med zdravjem, naravo in dobrim počutjem.

"Vsi potrebujemo naravo v svojih življenjih. Daje nam svobodo in nam pomaga živeti zdravo," je za The Guardian dejal okoljski aktivist Robbie Blake z organizacije Friends of the Earth Europe, ki je naročila študijo. Ob tem je izpostavil, da so izsledki raziskave močan dokaz, da lahko ljudje in skupnosti uspevajo le, če imajo dostop do narave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.