Zdravje > Eko kotiček
70 ogledov

Odvisni smo od čebel

Boštjan Noč, čebelar in predsednik ČZS, je prepričan, da bi bil čebelarski turiz Žurnal24 main
Vlada RS je že sprejela pobudo Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) za razglasitev svetovnega dneva čebel pri Organizaciji združenih narodov (OZN).

“Trideset odstotkov svetovne hrane je odvisne od opraševanja čebel in 70 odstotkov sadja,” pravi predsednik  Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč. “To je odvisno od opraševanja čebel. Če pogledamo, kaj pomenijo za vso floro v naravi, za vso biotsko pestrost, je to neprecenljivo,” še pravi.  

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je na današnji novinarski konferenci povedal, da pomenijo čebele samo za slovensko kmetijstvo več kot sto milijonov evrov na leto. Žal smo danes priča tudi prvemu pomoru čebel v letošnjem letu. Iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje sporočajo, da je do pomora prišlo danes zjutraj v naselju Ravnik v občini Šentrupert. Razloge še preučujejo.

Slovenci bi radi svetovni dan

Vlada RS je že sprejela pobudo Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) za razglasitev svetovnega dneva čebel pri Organizaciji združenih narodov (OZN). Pobuda ČZS je, da Slovenija v OZN vloži predlog za razglasitev svetovnega dneva čebel na dan 20. maj, s čimer bi obeležili rojstni dan čebelarja Antona Janše, ki velja za začetnika modernega čebelarstva. Namen pobude je svetovno javnost vsako leto opozoriti na pomembnost ohranjanja čebel in opomniti, kako smo odvisni od čebel in ostalih opraševalcev. Svetovni dan čebel bi lahko tako razglasili v drugi polovici leta 2016 ali v prvi polovici leta 2017. Ker gre za odločitev vlade, je to postala ena od prioritet delovanja države v ZN, najvišji predstavniki države pa bodo to pobudo predstavili tudi ob udeležbi na zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku.

Omogočiti jim je treba preživetje

Predvidoma še danes bodo znani rezultati analize o pomoru čebel na začetku tedna | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Javnost je po opažanjih Noča veliko bolje seznanjena o pomenu čebel in čebelarstva na sploh. “Predvsem o tem, kako je treba ravnati, da čebele preživijo, da je treba razno razna fitofarmacevtska sredstva uporabljati v skladu z navodili proizvajalca in v najmanjši možni meri,” opisuje in dodaja, da je treba čebele varovati in jim omogočiti, da sploh preživijo.

Sicer pa na čebele zelo vplivajo tudi podnebne spremembe: “Čebele se ne morejo tako hitro prilagajati podnebnim spremembam. So občutljive na velike ekstreme in vse to vpliva na slabo letino." Tudi lansko celoletno deževje je po Nočevih besedah vplivalo na slabo letino, žal pa nimajo kratkoročnih ukrepov, da bi lahko na te pojave vplivali.

Imamo vse več čebelarjev

“Čebelarjev je iz dneva v dan več. Imamo ogromen naval, v zadnjih šestih letih smo imeli 43 tečajev za začetnike, v vsakem je bilo 50 začetnikov,” je vesel Noč. Samo letos imajo deset tečajev s 50-imi udeleženci “Zanimanje je takšno, da ne moremo vseh takoj sprejeti, sicer bi bil interes še večji.” Povedal je, da imamo kar 130 čebelarskih krožkov po šolah in je vanje vključenih okoli 2.000 otrok. “Tega nima nihče na svetu, takšnega osnovnošolskega sistema izobraževanja čebelarjev. Imamo enoten 40-urni tečaj, ki se izvaja po šolah in smo na to res ponosni,” pravi. Pred petimi leti je bilo denimo 50 krožkov, zdaj jih je 130, tedaj je bilo 500 otrok, zdaj jih je 2.000.

Je pa po drugi strani s čebelami bistveno težje preživeti in se število čebeljih družin na čebelarja zmanjšuje. “Pred nekaj leti je bilo povprečje 21 panjev, zdaj jih je le 16 ali 17 in je sama sreča, da je več čebelarjev, da vzdržujemo število čebel,” pojasnjuje. Trend naraščanja števila čebelarjev je prisoten tudi v drugih državah. “Pri tem vsi opozarjajo na trend, da se v krizi ponavadi poveča število čebelarjev, da si najde morda še en način, da zaluži,” pojasnjuje.

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 07:48 11.april 2015.

    Še dobro, da je sploh še kaj čebel, ko jih toliko pomorijo