Zdravje > Eko kotiček
927 ogledov

Predlagam vladi: Oprostitev DDV na hrano in pijačo iz prijaznejše embalaže

"Večina živil je danes embalirana v plastični emabalaži, čeprav plastika predstavlja nevzdržno breme za naše okolje in predstavlja zdravstveno tveganje."

Državljan na portalu predlagam vladi vidi zanimivo rešitev za zajezitev vse večjih težav s plastiko. Po njegovem mnenju bi lahko v naši državi uvedli posebno oprostitev plačila DDV na vse izdelke, ki so embalirani na ekološko sprejemljivejši način.

"Večina živil je danes embalirana v plastični embalaži, vemo pa, da ta plastika predstavlja nevzdržno breme za naše okolje in predstavlja zdravstveno tveganje. Kljub temu da kar nekaj proizvajalcev svoje izdelke ponuja tudi v okolju sprejemljivejši embalaži, kot sta steklo in kovinske konzerve, se ljudje po večini ne odločajo za nakup, ker je tak izdelek, zaradi dražje logistike, bistveno dražji," je zapisal uporabnik portala.

Kot "fiskalni proti-ukrep" zato predlaga, da se izdelke, ki so embalirani v plastično embalažo, prispevna stopnja DDV poviša iz 8.5% na 22%. "S tem bi spodbudili v prvi vrsti potrošnika, da bi se pri nakupu odločil za okolju sprejemljivejši nakup, brez da bi s tem nosil dodatne stroške. Posledično bi to spodbudilo proizvajalce, da bi na trg pošiljal večje količine tako embaliranih izdelkov, povečala pa bi se tudi, ne samo reciklaza, temvec tudi ponovna uporaba embalaze," je prepričan uporabnik portala. 

Ministrstvo za finance: Zakaj je to nemogoče?

Z ministrstva za finance so odgovorili, da takšne ponudba ni mogoče, saj ni pričakovati, da bi se s takšno spremembo bistveno vplivalo na obnašanje potrošnikov in ponudnikov hrane na trgu. 

Po njihovem je ponudba neutemeljena, ker DDV ni primeren instrument za uravnavanje cen blaga in storitev, saj se te oblikujejo na podlagi ponudbe in povpraševanja in drugih konkurenčnih faktorjev. "Oprostitev DDV (ali sprememba stopnje DDV) se ne odrazi nujno na sami ceni blaga, tako da ni mogoče z gotovostjo trditi, da bi se izdelki z okolju prijaznejšo embalažo pocenili," so dodali na ministrstvu in pojasnili, da Slovenija zaradi evropske zakonodaje ne more prosto samostojno uveljavljati posebnih oprostitev DDV.

Jabolka Nekaj narobe Zdravje Predlagam vladi: Jabolka ostala pod drevesi, na jedilnikih v šolah pa še vedno banane

Še večja obremenitev

Izdelki, namenjeni osnovni oskrbi prebivalstva, med katere sodi tudi hrana, so skladno z izhodiščem o socialni naravnanosti uvrščeni na seznam blaga in storitev. "Uvedba različnih davčnih stopenj za hrano glede na vrsto embalaže, v katero je ta pakirana, bi predstavljala odstopanje od uveljavljenega sistema DDV, ki temelji na uvrščanju blaga v kombinirano nomenklaturo, prav tako pa bi to predstavljalo znatno povečanje administrativnih obremenitev davčnih zavezancev, povezanih z dodatnim razmejevanjem živil glede na vrsto embalaže, v katero so ta pakirana. Prispele pobude tako ni mogoče podpreti," odgovarjajo z ministrstva za finance. 

 

 

Komentarjev 5
  • Avatar vec
    vec 19:28 16.januar 2019.

    v bistvu na hrano in nealkoholne pijače sploh nebi smelo bit davka, če pa že ne več kot 0.5%

  • loco 09:03 16.januar 2019.

    Nič se za potrošnika ne bi spremenilo, ker bi trgovci takoj za tiste znižane odstotke DDV dvigniki cene na prejšnjo raven. Bilo bi smiselno samo popolnoma ukiniti davek za tista živila ki jih večinoma kupujejo ljudje z najtanjšimi denarnicami, bel ...prikaži več kruh, krompir, zelje, fižol.

  • miho 07:58 16.januar 2019.

    Mene samo zanima, zakaj imajo potem v Italiji lahko 4 % DDV na določena živila, pri nas pa npr. ne bi mogli imeti npr. 5 % DDV na enaka živila?