Zdravje > Prehrana
788 ogledov

Predlagam vladi: Jabolka ostala pod drevesi, na jedilnikih v šolah pa še vedno banane

Jabolka
Letos pobrali štirikrat več jabolk kot lani.

"Kot zdaj kaže, bo blizu 40 odstotkov jabolk ostalo na drevesih oziroma jih bomo pustili kar pod drevesi, saj sadjarji enostavno ne vedo, kam z njimi," je na portalu predlagam.vladi opozoril bralec, ki ministrstvo za kmetijstvo poziva k ukrepanju.

"Pričakujem, da bo država ukrepala in z zmanjšanjem uvoza zavarovala domače pridelovalce, kot to v podobnih primerih naredijo sosedje, tako Hrvati kot Avstrijci," je opozoril in dodal, da so naši sadjarji v preteklih dveh letih zaradi slabe letine izgubili veliko jabolk, letos, "ko je jabolk na tone, pa kupcev ni."  

"In namesto da bi zdaj vsi jedli jabolka, so na jedilnikih v javnih zavodih, kot so vrtci, šole, bolnišnice, domovi upokojencev, še vedno banane." 

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so bralcu, ki meni, da je v "našem kmetijstvu resnično nekaj zelo narobe," odgovorili, da se zavedajo neugodnih razmer v sadjarskem sektorju, zato že izvajajo ukrepe za pomoč.

Ministrstvo pripravilo ukrepe

Sicer je po njihovem država že do sedaj veliko naredila predvsem na promociji-  "Na MKGP se zavedamo težke situacije v sadjarstvu, zato smo v oktobru 2018 izvedli promocijo jabolk z znakom "izbrana kakovost - Slovenija."  Kampanja je namenjena osveščanju mlajših potrošnikov o pomenu uživanja in konzumiranja lokalnih jabolk, so pojasnili na ministrstvu. Ob tem so spomnili še na promocijo lokalno pridelane hrane v javnih zavodih  "posebno v šolah in vrtcih, izvajamo tudi z izvedbo vsakoletnega projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, kjer zajtrk vključuje tudi sadje (jabolko)."  

slovenija projekt tradicionalni slovenski zajtrk na OS Majde Vrhovnik v Ljubljan | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Sicer je ministrstvo septembra 2018 javne naročnike živil pozvalo, da pri svojem javnem naročanju v okviru izjem, ki jih omogoča Zakon o javnem naročanju po najboljših močeh poskušajo doseči kar največji delež živil lokalnega oziroma slovenskega porekla in da še posebej pri naročanju sadja dajo prednost domačim jabolkom, bralcu sporočajo s kmetijskega ministrstva.

"Potrošnike spodbujamo, naj se zdaj, ko je vzpostavljena shema Izbrana kakovost tudi za sadje, odločijo za nakup jabolk izbrane kakovosti."

Štirikrat več kot lani

Po dveh letih zaporednih spomladanskih pozeb so tako sadjarji zelo zadovoljni, v sadovnjakih so namreč obrali približno štirikrat toliko sadja kot v letu 2017.

  • Po podatkih Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij  je bilo letos jabolk nekaj manj kot 82.000 ton, potem ko jih je bilo leto prej le okoli 13.000 ton.
  • Jabolka, ki so pri nas še vedno najpomembnejša sadna vrsta zavzemajo 58 odstotkov površin sadovnjakov, vendar se je od leta 2007 njihov delež v strukturi površin zmanjšal iz 72 odstotkov.
  • Letos so jablane razvile ogromno plodov, a so bili ti slabše kakovosti, velike količine na trgu so vodile tudi v nižje cene.
  • Površina jablan znaša 2.265 ha (199 ha manj kot leta 2013), s tem, da se v zadnjih letih povečuje število pridelovalcev jabolk povečuje, naraščajo tudi površine z mrežami proti toči pri jablani in sicer je pokritih že polovica jablanovih nasadov.
  • Letina sadja je bila zaradi pomladanske pozebe v letu 2016 in 2017 najmanjša po letu 1991.
slovenski zajtrk Slovenija Slovenski zajtrk. Zakaj ne tudi kosilo?

ženska, jabolko Magazin Kaj se zgodi, če redno uživamo jabolka?

Komentarjev 1
  • Lola_George 12:56 17.december 2018.

    Začni z denarjem brez zamude ... Google ponuja delovna mesta, ki jih ljudje lahko delajo na spletu od svojega doma in zaslužijo 26.371 $ v prvem mesecu tega posla. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da povprečje znaša ...prikaži več 30.000 dolarjev, vendar vidim, kaj zdaj počne. Zdaj imam toliko svobode, k0 sem sam šef. To počnem ....... >>>>>>> http://www.Internet43.Com

Sorodne novice