Zdravje > Eko kotiček
2955 ogledov

Prepovedali kreme za sončenje

sončenje Shutterstock
Strupene kreme uničujejo življenje v morju.

Palau, majhna otoška država v Tihem oceanu, bo prva država na svetu, ki bo prepovedala za korale strupene kreme za sončenje, je danes potrdil predsednik države Thomas Remengesau. Prepoved prodaje in uporabe za koralne grebene škodljivih krem za sončenje bo začela veljati leta 2020, kršitelji pa bodo kaznovani s 1000 dolarjev (874 evrov) kazni.

Sončne kreme, ki jih bodo na to otoško državo s približno 250 otoki prinesli turisti, bodo zaplenili. "Možnost, da jih lahko zaplenimo, bi morala zadostovati, da preprečimo njihovo nekormercialno uporabo," po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ocenjuje Remengesau.

Zakon je senat sprejel prejšnji teden, od turističnih agencij pa bo zahteval, naj svojim strankam omogočijo, da bodo namesto plastičnih steklenic za vodo, slamic in plastičnih kozarcev uporabljali take za večkratno uporabo.

Škodujejo življenju v morju

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Znanstveniki opozarjajo, da kemikalije, ki jih vsebujejo nekatere sončne kreme in drugi izdelki za nego kože, zelo škodujejo življenju v morju, še posebej so strupene za koralne grebene.

Palau je majhna otoška država med Avstralijo in Japonsko na zahodu Tihega oceana, ki leži približno 500 kilometrov vzhodno od Filipinov. Z 21 tisoč prebivalci je ena najmlajših in najmanj naseljenih držav na svetu.

Podobno prepoved so sprejeli tudi na Havajih, kjer bodo z letom 2021 prepovedane škodljive vsebine v kremah za sončenje. Podobno zakonodajo pripravljajo tudi na karibskem otoku Bonaire (Nizozemski Antili).

Še ena slaba stran krem za sončenje

Če je krema za sončenje bistvenega pomena za zaščito pred kožnim rakom, je lani objavljena raziskava pokazala tudi na njeno slabo stran. Znanstveniki z Univerze v Kaliforniji so namreč ugotovili, da povzroča pomanjkanje vitamina D. 

Priporočajo, da dve uri na teden preživimo na soncu, ne da bi se ob tem namazali s kremo. Takšna količina sončne svetlobe ne bo povečalo tveganje za nastanek kožnega raka, telo pa bo ohranila optimalno količino vitamina D, piše v raziskavi, objavljeni v reviji ameriškega združenja osteopatov "The Journal of American Osteopathic Association."

Zdaleč najboljši vir vitamina D je izpostavljenost sončnim žarkom, vitamin se namreč pod vplivom UV žarkov sintetizira v v koži,  v aktivno obliko vitamina D -3.

Pomanjkanje vitamina D Prenizek nivo vitamina D pri odraslih vodi do razgradnje kosti. Lahko pride celo do spontanih zlomov kosti. Pomanjkanje prispeva tudi k nastanku osteoporoze v starosti. Zaradi pomanjkanja vitamina D lahko pride tudi do slabše absorbcije kalcija. 

Plastične slamice kozarci Predlog na mizi Svet Kmalu prepoved plastičnih kozarcev, slamic in pribora
Komentarjev 1
  • Mepi 14:21 14.marec 2019.

    Zanimivo, nisem vedel.

Sorodne novice