Zdravje > Eko kotiček
2830 ogledov

Rukola: Priporočljiva za tiste, ki si želijo shujšati

rukola Shutterstock
Nekateri jo obožujejo, drugi je zaradi močnega okusa ne marajo.

Posebej sveža rukola, ki jo boste nabrali na vrtu, vsebuje veliko vitamina A, C in K, bogata je s kalcijem in železom, vsebuje še kalij, folno kislino, baker in mangan. Na naše telo deluje kot antimikrob, pomaga pa tudi osebam, ki imajo težave z razjedami na želodcu.

Je polna antioksidantov, ščiti nas pred raznimi rakavimi obolenji, priporočljiva je za sladkorne bolnike in tiste, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov. Je namreč polna vlaknin in ima nizek glikemični indeks.

Enostavno gojenje

Preden se boste odločili za sajenje rukole, se pozanimajte o vrstah, ki jih imate na razpolago. Rukola Eruca sativa ima denimo nežnejši okus, Rucola selvatica pa je bolj odporna na vremenske vplive in ima močnejši okus. Slednjo lahko v milejšem podnebju sejemo tudi pozimi, drugod pa v neogrevanih rastlinjakih.

Lahko jo sejemo že zgodaj spomladi ali kadarkoli do jeseni. Da bomo imeli na voljo vedno dovolj sveže rukole, jo sejemo v razmaku treh tednov. Njena semena zakopljemo približno centimeter v globino, če jo sejemo v vrstice, naj bodo te dvajset centimetrov narazen. V poletnih mesecih jo sejemo med druge višje rastline, da bo imela tudi kaj sence. V vročem poletnem vremenu ima namreč hitro premočan okus.

Lahko jo sejemo tudi v lončke in jo imamo na okenski polici čez celo leto.

Odličen dodatek v naši kuhinji 

Rukola je vsestranska rastlina, dodajamo jo lahko smutijem, raznim solatam ali kot surovo prilogo rižotam, morskim jedem, surovo jo posujemo po testeninah, picah in pitah. Odličen je tudi pesto iz rukole, kjer jo uporabimo kot nadomestek tradicionalne bazilike.

Rukolo lahko tudi kuhamo in jo dodamo juham, enolončnicam ter raznim omakam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.