Zdravje > Eko kotiček
1840 ogledov

Vrtiček dišavnic na okenski polici

Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Obožujete dišavnice pa nimate prostora za vrtiček? Uredite si prostor kar na okenski polici ...

Če si želite lastnih zelišč, pa nimate vrta, je zdaj skrajni čas, da oblikujete svoj notranji zeliščni vrtiček. Poleg tega, da boste vanj posadili številne zdravilne rastlinice, boste v vaš dom s tem vnesli novo življenje, vonjave in pomirjujčo zeleno barvo. Številne študije kažejo, da zelene rastline v naših domovih pozitivno vplivajo na naše zdravje, dvigajo odpornost imunskega sistema, zmanjšujejo stres, pomagajo pri boljši koncentraciji in čistijo notranji zrak. Poleg tega bo takšen vrtiček "rodil" celo leto. 

Popestrite okensko polico 

Izbirate lahko med preverjenimi in vsakdanjimi rastlinami, kot so bazilika, timijan, origano, peteršilj, drobnjak in perila, ki so nepogrešljive v kuhinji in na okenski polici zelo dobro uspevajo. Lahko izberete tudi začimbe s kratko življenjsko dobo, ki jih boste morali že po približno enem mesecu menjati. Med takšne začimbe spadata denimo kreša ali krebuljica. Lahko pa svoj okenski vrtiček okrasite tudi z dišečimi rastlinami, katerih uporaba je nekoliko manj razširjena, a nam bodo kljub temu dobro koristile. Poskusite posaditi sadni žajbelj, ingver, sivo sobno sivko, kardamon, mehiški lisnati poper, limonsko travo, citronko, knarsko cendronelo, aztežki sladki grm in tako dalje.

 

Vsaka od zgoraj naštetih rastlin ima svojo funkcijo, nekatere lahko dodajamo jedem, druge uporabljamo za čaje in poparke, nekatere so idealne kot dodatek h kopelim ali za kozmetične namene. Preden posadite svoj vrtiček, preverite, katere zdravilne lastnosti ima določena rastlina in katero boste najbolje izkoristili.

Kreša denimo vsebuje veliko vitaminov in deluje proti spomladanski utrujenosti, melisa deluje pomirjujoče in pomaga pri prehladih in gripi. Pri vnetem grlu bo najbolje pomagal žajbelj, poprova meta pa ureja prebavo, olajša izpuh plinov in umiri vzdraženo črevesje. Izberite svoja zdravilna zelišča in tudi z njihovo pomočjo ostanite zdravi.