Zdravje > Eko kotiček
5265 ogledov

Zdrav čaj? Strokovnjaki menijo drugače ...

Čaj iz vrečke Profimedia
Raziskovalci z univerze McGill v Kanadi so ugotavljali, kaj se zgodi, ko plastične vrečke za čaj namočimo v skodelico skoraj vrele vode.

Plastična vrečka v čaju, ki ga spijete, sprosti približno 11,6 milijarde delcev mikroplastik in 3,1 milijarde manjših nanoplastičnih delcev.

Ta količina je bistveno večja od ocenjene količine delcev mikroplastike, ki jih človek porabi v celotnem letu. Po raziskavah, objavljenih v začetku letošnjega leta, povprečen človek namreč poje vsaj 50.000 delcev mikroplastike letno in vdihne v podobni količini.

Od papirnatih h čajnim vrečkam

Raziskovalci so testirali štiri različne vrste plastičnih komercialnih čajnih vrečk iz trgovin in kavarn v Montrealu, ki so jih odprli, izpraznili, oprali in nato namočili v skoraj vrelo vodo. 

Ugotovili so, da je ena sama vrečka sprostila več kot 11,6 milijarde delcev mikroplastik. Raziskavo so objavili v reviji Environmental Science and Technology.

Večina čajnih vrečk je narejena iz naravnih vlaken, čeprav številne blagovne znamke, ki uporabljajo naravna vlakna, še vedno vsebujejo plastiko za zapiranje vrečk. Nekatere blagovne znamke pa so se od papirnatih čajnih vrečk usmetile na plastične vrečke, in ravno te plastične vrečke so raziskovalci tudi analizirali. 

Kriva vrela voda

Kanadska ekipa je pred časom preizkusila potencialno strupenost mikro delcev, ki se sproščajo iz čajnih vrečk, in sicer tako, da so v onesnaženo vodo izpuščali vodne bolhe. Ugotovili so, da imajo delci vedenjske učinke na bolhe in povzročajo razvojne nepravilnosti.

Raziskovalci ugibajo, da je razlog za veliko število delcev, ki jih izločajo čajne vrečke, v dejstvu, da je bila plastična embalaža v stiku z vrelo vodo.

V pitni vodi le minimalno tveganje

WHO je sicer avgusta letos v poročilu preučila vplive mikroplastike v vodi iz vodovoda in plastenk. Raven mikroplastike v pitni vodi za zdaj predstavlja le minimalno tveganje za zdravje ljudi, je v prvem poročilu o vplivu tega onesnaženja na človeka navedla Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Je pa obenem pozvala k nadaljnjim, širšim raziskavam o mikroplastiki in prihodnji nevarnosti, ki bi jo lahko pomenila za zdravje ljudi.

WHO je v poročilu preučila vplive mikroplastike v vodi iz vodovoda in plastenk. Ugotovila je, da večji delci plastike in večina manjših preide skozi človeško telo, ne da bi ga to absorbiralo.

voda v plastenkah mala WHO Zdravje Tako nevarna je mikroplastika za zdravje ljudi

anja.scuka@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 19:53 28.september 2019.

    malo poglejte v zgodovino, kakšna je bila povprečna starost ... danes folk živi dolgo, dolgo .. je pa res da sta (po bibliji) adam in eva živela okoli 900 let, sicer ne vem kakšna so bila ta leta, ampak tako ...prikaži več piše, no če je kdo slučajno bral tako literaturo ... plastika gre pa itak skozi črevesje in se izloči ... kaj čmo druzga? plastiko najdejo v vsaki vodi, pa smo še vedno živi