Zdravje
59 ogledov

Elektronska cigareta že med šestošolci

elektronska cigareta Shutterstock
Po podatkih Nacionalnega inšituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji kar štirideset odstotkov 15-letnikov že kdaj pokadilo cigareto. Vsak dan jih kadi kar devet odstotkov.

Novo zakonodajo še kako potrebujemo

Ker vsak dan kadi za kar 64 razredov 15-letnikov, je strožja zakonodaja še kako potrebna. Po besedah Jana Peloze iz mladinske nevladne organizacije Brez izgovora tobačna industrija oglaševaje dokazano usmerja na mlade.

Mlajši kot je posameznik ob začetku kajenja, večja bo njegova zasvojenost z nikotinom, je usmerjenost tobačne industrije v mlade pojasnila Helena Koprivnikar z NIJZ.

Ob tem je spomnila na številne škodljive negativne učinke tobaka na zdravje otroka oz. mladostnika, ki kadi.

Mlajši kot je posameznik ob začetku kajenja, večja je verjetnost za pojav bolezni, kot so pljučni rak ali srčno-žilne bolezni, je poudarila.

Elektronsko cigareto uporabljajo že v šestem razredu

Izpostavila je tudi elektronske cigarete, ki pri nas niso regulirane in prepoznane kot tobačni izdelek, zato se neovirano širijo med mladimi, tudi mladoletnimi.

Kajenje | Avtor: Profimedias Profimedias

Anketa med šolskimi delavci v Sloveniji o uporabi elektronskih cigaret med šolarji je po njenih besedah pokazala, da elektronske cigarete ponekod uporabljajo že otroci v šestem razredu osnovne šole. V nekaterih srednjih šolah pa elektronske cigarete uporablja že celo desetina dijakov posameznih letnikov.

Lobiranja predvsem proti enotni embalaži

Na okrogli mizi o kajenju med mladimi so opozorili na močno lobiranje proti ukrepom, ki se dogaja stran od oči javnosti. Tako nasprotovanje na primer predlogu za enotno tobačno embalažo po prepričanju Petri Vesne Kerstin z ministrstva za zdravje priča, da bi bila uveljavitev tega ukrepa za tobačno industrijo katastrofa.

Veliko nasprotovanja proti enotni embalaži tobačnih izdelkov je izpostavila tudi predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Kristina Maurer Stender in pojasnila,  da so tudi v Avstraliji po sprejemu tega ukrepa leta 2012 tobačna podjetja vložila več tožb zoper državo, a so doslej vse izgubila, je poudarila.

Najbolj učikoviti na Irskem

Izkušnje drugih držav kažejo, da je omejevalna zakonodaja učinkovita, je poudarila Maurer Stenderjeva. Izpostavila je Irsko, kjer so s strogo zakonodajo kajenje med odraslih od leta 1998 do 2015 znižali s 33 odstotkov populacije na 23 odstotkov. Med otroci v starosti 10 do 17 pa z 21 odstotkov na le osem, je izpostavila. Ukrepi, kot jih načrtuje Slovenija, delujejo, je poudarila.

Komentarjev 1
  • Lisa577 08:01 27.julij 2016.

    Elektronske cigarete za odvajanje od kajenja - http://bit.ly/1qLzRWN