Zdravje
6198 ogledov

Ena največjih nevarnosti za majhne otroke

Otroci na plaži
1/2
Utopitve najbolj ogrožajo otroke od 1. do 3. leta starosti, za katere so tudi drugi najpogostejši vzrok smrtnih poškodb. Najpogosteje so jim izpostavljeni na bazenih in vodah v naravi.

Najlažje jih preprečimo z aktivnim nadzorom otroka v vodi ali njeni bližini, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

"Napihljivi obroč, rokavčki ali jopič ne zagotavljajo varnosti, zato naj otroci pripomočke za plavanje uporabljajo le pod nadzorom odrasle osebe, ki zna plavati," poudarjajo na NIJZ.

Otrok se plavanja lahko začne učiti pri starosti štirih let, priporočajo na NIJZ in svarijo, da se otrok lahko utopi tudi, če zna plavati. Staršem tako priporočajo, da imajo otroka ves čas na dosegu roke ter osvojijo znanje prve pomoči, da bodo otroku lahko pomagali.

"Ne dovolimo, da nam uporaba mobilnega telefona ali karkoli drugega preusmeri pozornost od otrok, ki so ob vodi ali v njej," opozarjajo in odsvetujejo pitje alkohola pred plavanjem, vožnjo s čolnom ali ob nadzoru otrok v vodi ali ob njej.

Domači bazeni naj bodo pod ključem

V primeru, da imamo domači bazen, svetujejo, naj bo ta ograjen in zaklenjen s ključavnico, da otroci do njega ne morejo dostopati, ob uporabi nadzemnega sestavljivega bazena pa svetujejo dosledno upoštevanje navodil proizvajalca za varno uporabo, odstranjevanje stopnic za vstopanje v bazen in pospravljanje otrokovih igrač iz bazena, da vanj ne bi pritegnile otroka.

Še posebej nevarni so lahko ribniki in jezera, kjer je voda ob obrežju navadno plitva, potem pa se strmo spusti, zaradi česar otrok lahko izgubi tla pod nogami, v bolj motni vodi pa je otroka tudi težje najti. Prav tako obstaja nevarnost skalovja, vej, razbitega stekla in drugih predmetov, ki lahko povzročijo poškodbe. Te je moč preprečiti s primerno obutvijo za v vodo, ki ne drsi.

Toliko naj bo globoka voda, da je v njo varno skočiti

Pred skakanjem v vodo je dobro preveriti, ali je voda dovolj globoka (vsaj 270 centimetrov) in kakšno je dno na kraju skakanja. Še posebej nevarno je lahko skakanje v motno, preplitvo vodo.

Na morju je priporočljivo plavati znotraj območij z bojami ter stran od pomolov in skal, v katere nas lahko odnesejo nenadni valovi. Tudi v morju je priporočljivo nositi zaščitno obutev. Otroci naj vedo, da morajo ob poškodbi zaradi stika s strupeno ribo ali meduzo takoj poiskati pomoč odrasle osebe, ob poslabšanju vremena pa zapustiti vodo.

Na plovilih je treba uporabljati rešilne jopiče ne glede na dolžino potovanja, velikost čolna ali plavalne sposobnosti. Dojenčki so lahko na plovilu vozijo šele, ko so dovolj težki, da lahko uporabljajo rešilni jopič. Na zaprtem motornem plovilu priporočajo namestitev javljalnika ogljikovega monoksida v kabini, saj ta lahko uhaja iz motorja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ellie_McWhae 20:06 02.julij 2019.

    Začnite zaslužiti z Google $ 7385 - $ 8726 na teden za delo na spletu od vašega doma za 2-3 ure na dan. Redno plačujte vsak teden. Vse kar potrebujete je računalnik, internet povezava in malo prostega časa. Everything in ...prikaži večin the world rests in a popolnoma spremenilo moje življenje. To come ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob98.Com