Zdravje > Fitnes
243 ogledov

Kaj je skupinska vadba

Aerobika Profimedias
Z ustrezno načrtovano in izvajano aerobno vadbo lahko preprečimo prekomerno težo, zmanjšamo odstotek podkožnega maščevja, povečamo mišični tonus, krepimo mišično-kostni sistem, ohranjamo oziroma razvijamo dihalne in srčno-žilne sposobnosti, znižamo krvni tlak, pozitivno vplivamo na počutje, samopodobo ...

“Skupinska fitnes vadba ali aerobika je dlje časa trajajoča ciklična aktivnost, nizke do srednje – zmerne intenzivnosti, ki povzroča učinkovite spremembe v srčno-žilnem in dihalnem sistemu, ki vključuje večje mišične skupine v dinamičnem načinu dela, predvsem spodnje ekstremitete,” opisuje dr. Petra Zaletel s Fakultete za šport in Fitnes zveze Slovenije.

Kot sistem vaj je bila aerobika po njenih besedah v svoji prvotni obliki zamišljena kot prostočasna zaposlitev odraslih: “Če pogledamo njene osnovne cilje, ki predstavljajo izboljšanje in ohranjanje osnovnih gibalnih funkcij lokomotornega aparata in pri tem ne pozabimo, da jo izvajamo ob glasbi s poudarkom na boljšem počutju in uživanju v gibanju ob glasbi, potem ima ta ista vadba prav tako zelo pomembno vlogo tudi pri drugih starostnih skupinah.”

aerobika | Avtor: Profimedias Profimedias
Pojasnjuje, da uporabljamo pri aerobiki elemente naravnega gibanja, kot sta hoja in tek ter vrsto njunih različic. “Številne preproste korake in gibalne strukture pri aerobiki povezujemo v kratke koreografije, ki jih potem ponavljamo toliko časa, da dosežemo aerobne učinke, vsaj 15 do 20 minut,” pravi.

Dodaja, da tako spodbudimo aerobne – oksidacijske energijske procese, ki povečajo porabo telesnih maščob: “Ponavadi v glavnem delu ure izvajamo poleg koreografije tudi vaje za moč oziroma oblikovanje telesa in nato še statično raztezanje ali stretching v zaključnem delu.”

Ponavadi 60 minut

Vadbena ura aerobike po njenih izkunjah traja 60 do redkeje 90 minut. Z ustrezno načrtovano in izvajano aerobno vadbo lahko po njenih besedah preprečimo prekomerno težo, zmanjšamo odstotek podkožnega maščevja, povečamo mišični tonus, krepimo mišično-kostni sistem, ohranjamo oziroma razvijamo dihalne in srčno-žilne sposobnosti, znižamo krvni tlak, pozitivno vplivamo na počutje, pozitivno samopodobo in podobno.

Pojasnjuje, da vrsta raziskav preučuje metabolične procese in vplive različnih zvrsti aerobike na spremembe morfoloških in funkcionalno fizioloških parametrov odraslih oseb, vključenih v vadbo določeno časovno obdobje. “Vse ugotavljajo porast maksimalne porabe kisika 10-20 odstotkov, pri vsaj 3-krat tedenski vadbi po 30 minut, vendar pa mora biti vadba za zmanjšanje podkožnega maščevja bolj intenzivna in daljša,” opisuje.