Zdravje > Fitnes
1121 ogledov

Kako do lepih prsnih mišic

Tomaž Kucler OSEBNITRENERJI.SI
Tako moški kot ženske si po izkušnjah osebnega fitness trenerja Tomaža Kuclerja želijo imeti lepo oblikovane prsne mišice. Ženske si želijo lepši izgled in dvig prsi, mlajši moški si po njegovih besedah želijo večje natrenirane prsne mišice.

Kucler v zadnjem obdobju opaža, da se pojavja vse več odraslih moških s problemi prevelikih prsi, razlog za to pa je prevelika telesna teža in padec nivoja testosterona. “Zato še posebno priporočamo fitnes vadbo in zdravo prehrano, kajti le to preprečuje pojav, ki velikokrat zmanjša samopodobo pri moških,” pojasnjuje vodja ekipe osebnih trenerjev OSEBNITRENERJI.SI.

Pravi, da so najbolj znana vaja za prsne mišice sklece, ki ji lahko delamo na številne različne načine: “Obstajajo lažje in težje variacije. Lahko bi rekli, da je to potisk s prsi, ki ga v vadbenih centrih izvajamo na vadbenih trenažerjih, z drogom, z ročkami in drugimi bremeni, poševno ali vodoravno leže, stoje ali kleče, ozko ali široko.”

Tomaž Kucler | Avtor: OSEBNITRENERJI.SI OSEBNITRENERJI.SI

 

Poleg potiska se po njegovih besedah najpogosteje uporablja vaja imenovana metulj, ki jo prav tako lahko izvajate na vadbenih napravah, z ročkami, trakovi in drugimi rekviziti.

Tomaž Kucler | Avtor: OSEBNITRENERJI.SI OSEBNITRENERJI.SI

“Poleg teh vaj obstaja še veliko vaj, kjer prsne mišice pomagajo pri vaji, ki je v osnovi namenjena drugi mišice kot na primer skleki,” pravi Kucler.

Povečanje prsi pri ženski 

Kucler pojasnjuje, da lahko vadba povzroči povečanje prsnih mišic, kar pripomore predvsem k lepšemu izgledu in dvigu prsi. “Zavedati se pa moramo, da so prsi sestavljene predvsem iz maščobnega tkiva. Maščoba se na prsi nalaga kot na stegna in zadnjico. Z vadbo in pravilno prehrano pa se maščobno tkivo zmanjšuje,” opisuje.

Pravi, da nekaterim ženskam to ustreza, druge pa si tega ne želijo. Bi pa zmanjšan odstotek telesne maščobe po njegovih besedah izoblikoval žensko telo tako, da bi lahko prsi, kljub manjšemu obsegu, prišle bolj do izraza, zaradi ožjega pasu. “Vendar glede na to, da so ljudje vedno bolj podvrženi preveliki telesni teži, je dandanes problematika predvem povečanja prsi. Na povečanje vplivajo tudi umetni estrogeni, ki pa se jim v vsakdanjem življenu ne moremo izogniti, saj se nahajajo v pesticidih, plastiki, kozmetiki …” dodaja. 

Moški in maščoba na prsih

“Vsi moški v manjši meri proizvajajo ženski spolni hormon estrogen. Če se količina v krvi poveča, se lahko poveča žlezno tkivo in nastane ginekomastija,” pravi osebni trener. Dodaja, da se ginekomastija pojavlja pri novorojenčkih, najstnikih in starejših moških, pri katerih se pojavi neravnovesje med nastajanjem testosterona in estrogena.

Opozarja, da ginekomastija v odraslem obdobju nakazuje na nekatere skrite motnje, kot so na primer nizka stopnja testosterona, moteno delovanje ščitnice, ciroza jeter, genska motnja in tako dalje. “Poleg hormonski vzrokov, ginekomastijo lahko povzroča prevelika telesna teža, nekatera zdravila, pretirano uživanje alkohola in drugo. Kadar je vzrok za ginekomastijo prekomerna telesna teža, je hujšanje najboljši način za odpravljanje težav. Velikokrat pa se pri odraslih moških uporablja estetska kirurgija,” je zaključil.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.