Zdravje > Fitnes
43 ogledov

Ključ do izgube kilogramov

Jih je že kaj več? Žurnal24 main
Strokovnjaki so v raziskavi analizirali izgubo in pridobivanje kilogramov ...

Ključ do izgube kilogramov ni v fizični aktivnosti, ampak v drugih dejavnikih, med drugim tudi v prehrani, ugotavljajo strokovnjaki v raziskavi, ki je del večje raziskave imenovane Met (Modeling the Epidemiologic Transition Study).

Poudarjajo, da ima fizična aktivnost številne pozitivne učinke na zdravje, zmanjša denimo možnosti za razvoj sladkorne bolezni, bolezni srca, rakavih obolenj in tako dalje. Pozitivno učinkuje tudi na duševno zdravje. Ljudje, ki se veliko gibajo, živijo tudi dlje in bolj kakovostno. Učinkuje pa tudi na lepo oblikovanje postave. Je pa fizična aktivnost lahko tudi razlog za večji apetit, kar lahko vodi v dodatne kilograme, so ugotovili v raziskavi objavljeni v PeerJ.

Novi kilogrami

“Naši rezultati kažejo, da nas telesna aktivnost ne mora zaščititi pred pridobivanjem novih kilogramov,” opozarja avtorica raziskave Lara R. Dugas. V raziskavi je sodelovalo 1944 ljudi starih med 25 in 40 let iz petih različnih držav (ZDA, Gane, Jamajke, Južne Afrike in Sejšelov). 

Udeleženci raziskave so en teden nosili napravo, ki je merila njihovo gibanje, med drugim so izmerili tudi njihovo težo, višino, telesno maščobo. To so ponovili po enem in po dveh letih.

Raziskovalce so presenetile številke pri tistih, ki so izpolnjevali pogoje in smernice za zdravo telesno dejavnost. V povprečju so namreč te osebe pridobile na kilogramih. Pri Američanih so celo opazili, da so tisti, ki niso dosegali kriterijev za zdravo gibanje, izgubili kilograme. Tako predpostavljajo, da ključ do izgube kilogramov ni v fizični aktivnosti, ampak v drugih dejavnikih, kot je prehrana. 

Pri tem velja dodati, da s fizično aktivnistjo oblikujemo telo in sama teža v kilogramih ni odraz lepega in zdravega telesa. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.