Zdravje
593 ogledov

Gantar držal obljubo in zahteval nadzor

Tomaž Gantar Saša Despot
Nadzirali bodo ustreznost zdravstvene oskrbe v času epidemije.

Preverili bodo 11 domov za starejše

Ministrstvo za zdravje je danes Zdravniški zbornici Slovenije in Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije poslalo zahtevo za takojšnjo izvedbo izrednega strokovnega nadzora s svetovanjem v domovih za starejše.

Kot so zapisali na spletni strani ministrstva, naj v nadzoru preverijo ustreznost zdravstvene oskrbe v delu zagotavljanja zdravstvene nege in zdravniške obravnave v 11 domovih za starejše, in sicer naj predvsem izvedejo nadzor nad obravnavo bolnikov v času epidemije covida-19. 

Na seznam je ministrstvo uvrstilo domove starejših občanov Metlika, Ljutomer, Črnomelj, Kamnik, Lucija, enoto Bokalci doma Ljubljana Vič- Rudnik, domova upokojencev Šmarje pri Jelšah ter Center Tabor-Poljane iz Ljubljane, Center starejših Horjul, Dom Viharnik iz Kranjske Gore in MGC Bistrica Domžale.

Zbornica je nadzor ministru predlagala že pred tedni

Ministrstvo je v dopisu zdravniški zbornici in Zbornici - Zvezi svetovalo, da se zaradi zmanjšanja administrativnih obremenitev izvajalcev in z namenom celovitosti pregleda nad zagotavljanjem zdravstvene oskrbe pri izvajalcu povežeta in strokovni nadzor s svetovanjem pri posameznem izvajalcu opravita sočasno.

Kot je v sredo povedala predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik, je zbornica ministrstvu za zdravje odreditev sistemskega nadzora nad celotnim postopkom odločanja o ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 v domovih za starejše predlagala že pred tedni.

Sezname sta že včeraj zanikala

Da bo predlagal nadzor nad dogajanjem na terenu, pa je minister za zdravje Tomaž Gantar napovedal v četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija. O čem je tekla beseda, si lahko preberete na tej povezavi.

Tako Gantar kot minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj sta sicer obstoj kakršnihkoli seznamov oziroma navodil za sezname starostnikov, ki v primeru okužbe z novim koronavirusom ne bi bili deležni bolnišničnega zdravljenja, zanikala.

dezurni@zurnal24.si

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba Slovenija Tako Rozman odgovarja na očitke o "seznamu odpisanih" Tomaž Gantar Minister Gantar Slovenija Minister: "Nekateri so očitno delo organizirali na način, ki ni v celoti sprejemljiv"
 

Komentarjev 1
  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 07:55 06.junij 2020.

    antifa je v tarčo poslala znanega plačanca in uničevalca zdravstva, hujskaća in celo bivšega ministra. od kod mu pravica, da pljuva, zakaj ni uredil tega področja. to je cena demokracije, za vse zločinske odločitve v zdravstvu bi moral biti na ...prikaži več dobu, pri nas pa vedno znova nasedamo govorcem. odlično gantar +5

Sorodne novice