Zdravje
3786 ogledov

Gatesova zadnja izjava o cepivih

bill gates Profimedia
Gates meni, da so potrebni novi načini izdelovanja cepiv.

Bill Gates, ustanovitej Microsofta in soustanovitelj humaitarne organizacije Bill & Melinda Gates, je v intervjuju za Policy Exchange povedal, da so potrebni hudi raziskovalni napori, vredni nekaj deset milijard dolarjev, da bi se zagotovilo boljšo pripravljenost sveta na prihodnjo pandemijo, ki bi lahko bila mnogo močnejša od covida-19. 

Gates je komentiral, da je "popolnoma zgrožen" zaradi števila smrti, povzročenih z novim koronavirusom, in ekonomsko škodo, nastalo zaradi pandemije. Meni, da bi morali financirati delo na izbojšanju cepiva, zdravljenja in diagnotičnih testov, ki bodo potrebni za bolj učinkoviti boj s prihodnjo pandemijo. 

"Nismo dobili cepiva, ki bi preprečeval okužbo. Cepiva, ki jih imamo, nas ščitijo pred hudim potekom bolezni, le v manjši meri pa vplivajo na prenos. Potreben je nov način izdelave cepiv," je izpostavil Gates. Prav tako se je odzval na zdravila zoper covid-19, ki so mnogo manj učinkovita, kot se je pričakovalo. 

Gates, ki je že leta 2014 opozarjal, da svet ni pripravljen za prihodnjo pandemijo, je izrazil upanje, da bo čez pet let ugotavljal nasprotno. "Potrebne bodo na desetine milijared dolarjev za raziskave in razvoj, za skupno delo pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije," je komentiral. 

"Obstajajo naravno povzročene epidemije in tiste, ki jih sproži bioterorizem. Slednje bi bile lahko mnogo hujše od tega, kar doživljamo danes. Razvoj medicinske znanosti bi nam moral dati prava orodja. To bi morala biti prioriteta. Že prihodnje leto bi morali del denarja nameniti za te namene." 

Covid-19 koronavirus test Zdravje Tako varni so v resnici prebolevniki v primerjavi s cepljenimi Covid-19 Vse huje Slovenija Aktivacija vojaške zdravstvene enote. Zdravstveni kader iščejo tudi na zavodu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.