Zdravje
23911 ogledov

Grozljiva izpoved ženske. "Rekli so mi, da naj ga zadržim v rokah"

nosečnost nosečnica Reuters
Vrstijo se zgodbe o grozljivem ravnanju nosečnic na Hrvaškem.

Širom Hrvaške so se včeraj vrstili shodi v znak solidarnosti in podpore z nosečnico Mirelo Čavajdo, ki ji je - šele ko je s svojim primerom seznanila javnost - drugostopenjska komisija v zagrebškem kliničnem centru omogočila prekinitev nosečnosti zaradi hudih zapletov s plodom. 

Shode je organiziralo več društev, med drugim so izpostavljali povsem neprimerno ravnanje z nosečnicami na Hrvaškem. V Osijeku so med drugim prebrali izkušnjo o splavu Hrvatice, ki se je za ta korak ravno tako odločila na podlagi zdravstvenih zapletov s plodom. 

"V 13. tednnu nosečnosti sem izvedela, da ima plod namesto dveh arterij v popkovini le eno, da njegovo srce bije dvakrat šibkeje kot moje in da so mu odkrili Turnerjev sindrom. Sama nisem želela prekiniti nosečnosti, vendar tako so mi svetovali zdravniki, češ, da bom težko prenesla nosečnost. V kliničnem centru, kjer so nosečnost prekinili z zdravilom in ne s kiretažo, sem dobila tableto, ki prekine nosečnost, in še eno, ki naj bi prekinila bitje plodovega srca," razlaga Hrvatica. 

Ves dan je ostala v bolnišnici, sestra jo je prišla obiskat šele ob 18. uri. "Nisem jezna na osebje, saj je le ena sestra pokrivala celoten oddelek. Ves dan sem bila sama na stolu, nisem želela leči na umazano posteljo brez posteljnine. Vendar šokom še ni bilo konca. Začutila sem pritisk, mislila sem, da me bodo položili na zdravniško mizo, da bom rodila, a sestra mi je rekla, naj grem na stranišče in - če želim, da opravijo obdukcijo - plod zadržim z rokama. To sem tudi storila. Videla sem ga. Držala sem ga v rokah." 

Žensko so zadržali preko noči, naslednjega dne pa jo odpustili z odpustnim pismom.

Zahteve shodov 

"Zahtevamo dostopno prekinitev nosečnosti, zahtevamo, da zagotovijo zmogljivosti za izvajanje postopka, da naredijo register zdravnikov z ugovorom vesti. Ne bomo odnehali, dokler ne izpolnijo teh zahtev," so medtem včeraj na današnji tiskovni konferenci povedale predstavnice skupnosti Roda, soorganizatorja shoda v Zagrebu. "Kolikšen odstotek zdravnikov bo imel ugovor vesti, je njihova stvar, vendar pa mora imeti sto odstotkov žensk zagotovljeno ustrezno zdravstveno oskrbo," so dodale.

Jutri ob 11. uri bo v Zagrebu potekal še shod za življenje v znak podpore vsakemu nerojenemu otroku.

Slovenija Kalvarija Hrvatice, ki ji niso dovolili opraviti splava, vendarle končana

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
  • Mkovac22 11:31 13.maj 2022.

    Plod ni plod ali fetus ampak otrok, ki se razvija. Je res na drugi strani kože, ampak zato še ni nekaj drugega. Nihče še ni dokazal trenutka, ko človek postane človek, prej je pa nekaj drugega. Vsak človek je imel ...prikaži več v svojem razvoju stopnje, med drugim tudi stopnje razvoja v materi.

  • Jazalen Jazbec 10:39 13.maj 2022.

    Zdravstvo pri južnih je milo rečeno katastrofa. Ponekod imajo po hodnikih plesen po stenah, da o zastareli opremi in pošitih rjuhah sploh ne izgubljam besed. Žalostno. Seveda mora biti denar za ustaško propagando.