Zdravje
4819 ogledov

IJS: Upadanje epidemije še ni vidno, morebiti imamo celo rast

Projekcije hospitalizirani, umrli IJS
Trenutno imamo v povprečju približno 1500 pozitivnih testov dnevno, epidemiologi pa bodo stikom lahko sledili šele, ko bo povprečno dnevno število novo okuženih padlo pod 300 na dan. Vse bo odvisno, ali in koliko bomo uspeli znižati reprodukcijsko število R.

Na institutu Jožef Stefan (IJS) so analizirali stanje z epidemijo v državi. Ugotovili so, da smo z izvajanjem ukrepov uspeli zaustaviti rast epidemije in spustiti reprodukcijsko število R na približno 1, žal pa epidemija ne upada, kar pomeni, da se virus še naprej širi z veliko hitrostjo in da posledično bolnice obratujejo na meji svojih zmogljivosti.

Sprejem v bolnice | Avtor: IJS IJS
Ugotavljajo, da epidemija ne upada kljub prekuževanju - vsake 4 dni se prekuži približno odstotek populacije, kar zmanjša R vsake tri dni za približno eno stotinko glede na siceršnjo vrednost. "Če ne bomo uspeli spremeniti našega obnašanja tako, da se bo virus začel širiti počasneje, lahko takšno stanje vztraja tudi več mesecev, ob popuščanju in hitrejšem širjenju virusa pa bo epidemija začela spet rasti," opozarjajo.

Dnevni pozitivni testi | Avtor: IJS IJS

Število dnevnih pozitivnih testov v združeni starostni kategoriji 65+ in v vseh podkategorijah po njihovem verjetno počasi raste, v bolnicah je bil vrh morebiti že dosežen ali pa ga bomo dosegli v naslednjih dneh. Na spodnji sliki so vidne projekcije za različne scenarije.

Projekcije hospitalizirani, umrli | Avtor: IJS IJS
Sedemdnevna povprečja R glede na pozitivne teste kažejo, da upadanje epidemije še ni vidno, morebiti imamo celo rast, "vendar je treba upoštevati, da se sedaj bolj široko testira z antigenskimi testi, pozitivne pa potrjuje s PCR testi, kar poveča število in delež pozitivnih testov in posledično je na tej osnovi izračunan R v prehodnem obdobju nekoliko precenjen".

Trenutno imamo v povprečju približno 1500 pozitivnih testov dnevno, epidemiologi pa bodo stikom lahko sledili šele, ko bo povprečno dnevno število novo okuženih padlo pod 300 na dan. Vse bo odvisno, ali in koliko bomo uspeli spustiti R.

Vsak 25. prebivalec je kužen

V drugem valu se je do zdaj okužilo približno 16,5 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 6. prebivalec, trenutno je delež kužnih približno 4 % prebivalstva, torej približno vsak 25. prebivalec. Skupno od začetka epidemije se je okužilo približno 17,5 % prebivalstva.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Zakaj imamo tako slabe številke? To ugotavlja Sledilnik!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Marcelko 19:29 09.december 2020.

    https://www.facebook.com/107334851221880/videos/2815129918732549/

  • Marcelko 19:29 09.december 2020.

    https://www.youtube.com/watch?v=rpYMTqHCQ2Y&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3t-z8xsnvHRYd2-qIeTDoiV5zLIuYah3kzDFtUZcfKyHpHZqDCTPb3K84&ab_channel=PetarMiloradovi%C4%87

  • mulc1 18:41 09.december 2020.

    Fafangel je že spoznal kaj je v ozadju in da je bolje, da stisne rep med noge in ograni celo kožo.