Zdravje > Intima
702 ogledov

Covid-19: Pandemija prinaša tudi nekaj dobrega, kako je pri vas?

Ljubljana Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
Zaradi pandemije Nemci poročajo o boljšem spolnem življenju. "Ljubezen in spolnost sta način, kako dobimo občutek varnosti,"  pravi berlinski psihoterapevt.

Skupno 72 odstotkov moških, ki so v razmerju, je raziskovalcem z univerze v Merseburgu povedalo, da se njihovi odnosi zaradi koronavirusa niso poslabšali, 16 odstotkov jih je navedlo, da se je njihovo spolno življenje celo izboljšalo

Po besedah ​​vodje študije Heinza-Juergena Vossa, profesorja seksologije in spolne vzgoje, je le 12 odstotkov moških, ki so v zvezi povedalo, da je zaprtje javnega življenja, ki je del ukrepov za bolj proti koronavirusu, poslabšalo njihove spolne odnose.

Od anketiranih žensk jih je 30 odstotkov odgovorilo, da se je njihov spolni odnos s partnerjem izboljšal, 58 odstotkov jih je poročalo o nespremenjenem stanju, 12 odstotkov pa jih je menilo, da je njihov odnos slabši.

Mednarodna študija Inštituta za spolne raziskave Medicinskega centra Univerze v Hamburgu-Eppendorf (UKE) je pokazala podobne rezultate.

Polovica anketiranih ni opazila sprememb v spolnem odnosu s partnerjem. Tisti, ki so spremembe opazili, so v večji meri poročali o pozitivnih spremembah - je za nemško tiskovno agencijo DPA dejala vodja nemškega dela raziskave Johanna Schroeder.

V raziskavi so sodelovali tudi inštituti v Turčiji, na Hrvaškem, Portugalskem, Švedskem, Nizozemskem, v Franciji in na Češkem, povzema hrvaška tiskovna agencija HINA.

"V bistvu imajo ljudje pogostejše in boljše odnose med ukrepi, ki prinašajo zaprtje javnega življenja.Pričakujemo, da bo več kot 50 odstotkov parov imelo boljše spolne izkušnje. V kriznih časih se romantični in spolni odnosi na splošno okrepijo. Ljubezen in spolnost sta način, kako dobimo občutek varnosti,"  pravi berlinski psihoterapevt Wolfgang Krueger, avtor knjige "Izpolnjena spolnost".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Albatroz 10:23 15.februar 2021.

    Nevem koliko je dobrega v tem migrantskim delavcem ki so prej prihajali domov vsake tri tedne sedaj pa na vsakih šest tednov ker je negotovost korone vpliv dela.