Zdravje > Intima
3912 ogledov

Devet nasvetov za zdravo in zadovoljno vagino

seks, ljubezen
Pri skrbi in negi ženskih intimnih predelov obstaja veliko napačnih predstav o tem, kaj je priporočljivo in čemu se morate izogibati.

Preverite ali so vaše navade v skladu s priporočili strokovnjakov.

1. Uporabljajte kondome

Poleg tega da vas ščitijo pred prenosljivimi boleznimi in nezaželeno nosečnostjo, so študije pokazale, da kondom pomaga ohranjati pH raven v vaši nožnici, kar omogoča preživetje dobrim bakterijam. Te med drugim preprečujejo pojav infekcij in bakterijsko vaginozo, je poročal portal Women's Health.

2. Bombažne spodnjice

Bombaž diha in absorbira vlago, zato je idealna izbira za vaše spodnje hlačke, pravi Mary Jane Minkin, klinična profesorica za porodništvo, ginekologijo in reproduktivne vede na Univerzi Yale.

3. Vadba

Keglove vaje so ključnega pomena za krepitev mišic medeničnega dna, ki igrajo pomembno vlogo pri doživljanju močnejšega orgazma in nadzorovanju mehurja.

4. Grški jogurt

Žive kulture v jogurtu pomagajo povečati število dobrih bakterij v vaši vagini, kar je dobra preventiva za preprečevanje nadležnih vaginalnih težav.

5. Lubrikant

Vaginalna suhost se lahko pojavi po jemanju določenih zdravil, kot so antihistaminiki, antidepresivi in kontracepcijska tableta. Pojavi se lahko tudi po nosečnosti ali kmalu pred menopavzo. Boleče spolne odnose lahko v takšnih primerih preprečite z uporabo lubrikanta.

6. Previdno pri tuširanju

Raziskave so pokazale, da uporaba da lahko z uporabo intravaginalnih higienskih izdelkov povečate tveganje za okužbe, vnetne bolezni v medenici in spolno prenosljive bolezni. Poleg tega se vagina dejansko očisti sama, pravi Dena Harris, klinična docentka klinični docent za porodništvo in ginekologijo na univerzi v New Yorku.

7. Pozor, ko sedate na kolo

Redno kolesarjenje lahko ogrozi vaše vaginalno zdravje. Vodi lahko v genitalno odrevenelost, bolečine in mravljinčenje. Strokovnjaki svetujete, da na kolesu nosite oblazinjene hlače.

8. Previdno pri antibiotikih

Še ena grožnja dobrim bakterijam v vaši nožnici so antibiotiki, ki lahko ubijejo nekatere od laktobacilov, ki ohranjajo vašo vagino zdravo.

9. Pazite pri menjavi položajev

Če prehajate od analnega seksa do vaginalnega je ključno, da vmes zamenjate kondom oziroma temeljito umijete ud vašega partnerja. Tako se izognete tveganju za okužbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.