Zdravje > Intima
12 ogledov

Imajo nogomet raje od seksa?

Žurnal24 main
Znanstveniki so analizirali raven hormonov v moškem telesu med nogometno tekmo. Rezultati so zanimivi.

Veliko moških zelo uživa ob gledanju nogometne tekme. Njihove partnerice bi lahko trdile, da imajo svojo ekipo in njihove tekme raje kot spolni odnos. Pa je res tako?

Za veliko večino moških sta spolni odnos ali tekma s hormonalnega vidika vsaj enaka, piše Focus. Pri tekmi svoje najljubše ekipe in pri intenzivnem ter dolgem spolnem odnosu se sprošča približno enako tastosterona in kortizola.

Vzorci sline 

Kortizol je sicer hormon, ki se sintetizira v skorji nadledvične žleze in spada med stresne hormone. V telesu se spošča predvsem ob stresnih situacijah, njegova funkcija pa je povišanje krvnega tlaka, krvnega sladkorja in imunosupresija. Testosteron pa je najmočnejši moški spolni hormon, ki uravnava razvoj moških spolovil, razvoj semenčec, odgovoren je za sekundarne spolne znake in deluje anabolno.

Do ugotovitev so prišli strokovnjaki iz Laboratorija za nevroznanost v Valenciji in VU Univerze Amsterdam. Spremlajli so 50 iberskih navijačev, ki so jim s pomočjo vzorcev sline merili ravni testosterona in kortizola v različnih časih tekme. Testosteron se je povečeval sorazmerno s trajanjem tekme pri vseh moških, kortizol pa se je povečeval predvsem pri mlajši generaciji.

Z rezultati so povezali tudi družbeno teorijo jaza. Po tej teoriji tisti moški z višjo ravnijo kortizola vidijo v porazu svoje ekipe tudi grožnjo njihovi samopodobi. Zato imajo med samo tekmo visoke ravni kortizola.   

Komentarjev 2
  • Ferluci 18:45 23.junij 2015.

    Uh, dobre (in tudi ne tako dobre) mačke nikoli ne zamenjam za najboljšo tekmo.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:37 10.junij 2015.

    men so tekme krneki....pač enkrat en zmaga drugič drug...cela reč zdej? nevem v čem je fora gledanja tega. mislm sj vem kaj je fora pri drugih sam ne razumem zakaj je pri meni drugače.