Zdravje > Intima
8801 ogledov

Kako ohranite penis v dobrem stanju

penis Shutterstock
To vam svetujejo strokovnjaki...

Redna higiena in pregledovanje penisa in mod sta pomembna za ohranjanje njegove funkcije in zdravja. Strokovnjaki pri umivanju intimnih predelov svetujejo, da ne pretiravate z milom in detergenti, saj lahko s tem poškodujete oziroma ranite občutljive dele.

penis Najnovejša raziskava Zdravje Ukrivljen penis: Bolezen, o kateri se premalo govori, lahko povzroči različne oblike raka

"Obstaja veliko skušnjav za uporabo dezodorantov in smukca, a se je temu najbolje izogniti, saj lahko pride pod kožico in povzroči draženje," je ekipa strokovnjakov zapisala na britanskem portalu Netdoctor. Ob tem svetujejo, da si penis umivate nežno in da redno privzidignete tudi kožico.

Redno pregledovanje

Pomembno je tudi, da si pogostokrat pregledujete moda, saj je to najučinkovitejša preventiva za odkrivanje morebitnih sprememb. Čeprav večina zatrdlin v modih ni rakavega izvora, je ključno, da se zavedate pomembnosti rednega pregledovanja. "Če si med vsakim umivanjem pregledate moda, boste zaznali vsakršne spremembe," so zapisali zdravniki.

Dolžina penis hlače iStockphoto Ups Zdravje Šest stvari, ki škodijo vašemu korenjaku

Kako prepoznati spremembe?

Rak na modih prestavlja dva odstotka vseh rakov pri moških, pri mlajših moških, starih od 25 do 35 let pa je to najpogostejša vrsta raka: "Prve bolezenske znake lahko prepozna vsak sam. Običajno je to trda, okrogla, v začetku neboleča bula v enem delu moda. Lahko je modo v celoti povečano, ali pa močno zmanjšano, trdo in grčasto. Rast tumorja traja lahko nekaj mesecev, ali pa je hitrejša, pridruži se lahko še vnetje ali krvavitev v tumor. Med prvimi bolezenskimi znaki so lahko tudi povečane in boleče prsne žleze, ki nastanejo zaradi izločanja hormonov pri nekaterih vrstah tumorskih celic," pojasnjujejo pri društvu onkoloških bolnikov Slovenije. 

 

Komentarjev 1
  • matermila 06:39 10.december 2017.

    Kako ohranite penis v dobrem stanju? Higiena in redni,vsakodnevni trening,tudi na suho,če ni druge možnosti.