Zdravje > Intima
1697 ogledov

Komik si je zlomil penis in napisal knjigo o tem

Spolnost Profimedias
Svojo travmatično izkušnjo opiše v knjigi z zanj značilnim komičnim naslovom Zlomljena banana ( Broken Bananah) - nekakšno avtobiografsko in komično potovanje skozi poškodbo.

Čeprav se o zlomih penisa skoraj ne govori, so ti veliko pogostejši kot si mnogi predstavljajo. Za večino moških verjetno najhujša nočna mora se je pripetila tudi 32-letnemu komiku Rossu Asdourianu, ki se je odločil, da svojo izkušnjo kot opozorilo deli z drugimi.

 

This is pretty cool 🙃 Book linked in da bio 🍌 #brokenbananah

A post shared by Ross Asdourian (@ross_do) on

Ped tremi leti se je Newyorčan odpravil v bar, srečal prijateljico, jo povabil v svoje stanovanje na Manhattnu in imela sta spolni odnos. Doživel je zlom penisa.

Zlom penisa (izraz je sicer napačen, se pa dejansko uporablja tudi v strokovnih krogih - obstaja diagnoza zlom oziroma fraktura penisa) gre za pretrganje trde ovojnice (tunike albugineje) brecilnih teles (kavernoznih teles) penisa. 
 

 

Kot je dejal za CNN, večina moških v globini možganov sicer ve, da je to mogoče. Nekje globoko je prisoten strah pred najhujšo nočno moro, ki se je na žalost uresničila.

Par Razkrili položaj Zdravje ona in on

Nočna mora za vsakega moškega

Tudi zato odločitev, da to svojo travmatično izkušnjo opiše v knjigi z zanj značilnim komičnim naslovom "Zlomljena banana" ( Broken Bananah) - nekakšno avtobiografsko in komično potovanje skozi poškodbo genitalij, je dejal.

Sicer je Asdourian utrpel težek zlom penisa, kar pomeni pretrganje debelega ovoja v penisu, ki obdaja gobasto tkivo, ki omogoča in vzdržuje erekcijo: "Zlom penisa je sicer pogost izraz, čeprav ljudje, ki ga slišijo, takoj pomislijo na kost. V penisu ni nobene kosti," je pojasnil Jack Mydla, profesor in predstojnik urološke kirurgije na Univerzi Temple.

Po besedah kirurga in urologa Rajveera Purohita iz bolnišnice Mount Sinai v New Yorku, ki je nesrečnika tudi operiral, je "corpus spongiosum"  - masa gobastega tkiva, ki obdaja sečnico, edinstveno tkivo in je prisotno samo v penisu: "Med erekcijo kri steče v erektilno tkivo, ki se poveča in nabrekne in se napolni kot gobica," je pojasnil zdravnik.

Sliši se rahel pok

Če med seksom pride do bolj grobe penetracije močna sila pritisne na penis in ga lahko zlomi. Zlom penisa je slišen tudi z rahlim pokom, spremlja pa ga tudi bolečina v penisu: "Takoj sem vedel,  da je nekaj narobe. Dihal sem v hudi bolečini," je dejal komik, ki je takoj poklical rešilca. Po prihodu v bolnišnico ga je čakala težka operacija.Kot je dodal, mesec dni ni mogel sam urinirati, spolna funkcija pa se mu je vrnila šele po nekaj mesecih. 

Večinoma se penis zlomi le na eni strani, redko na obeh straneh. V nekaterih primerih se poškodba razširi tudi do uretre ali sečnice in to se je zgodilo tudi Asdourianu: "To je zel redko, morate imeti res veliko poškodbo, da se to zgodi", je pojasnil urolog.

 | Avtor: instagram instagram

Pogostejši, kot mislijo mnogi

Zaradi občutljive narave so zlomi penisa pogostejši kot se mnogi zavedajo, je dejal  Mydlo in dodal, da na mesec obravnava vsaj dva takšna primera: "Žalostno je, da je pacientom ponavadi nerodno oditi do zdravnika ali poklicali nujno pomoč. Ponavadi so ti fantje še mladi in pred njimi je celo življenje. Zakaj bi morali trpeti v tišini? To jih ne bi smelo spravljati v zadrego. Se zgodi, mi pa smo tu, da to popravimo," opozarja strokovnjak. 

Študija iz leta 2002 je pokazala več kot 1.300 primerov zlomov penisa v medicinski literaturi od leta 1935.  Več kot polovica teh primerov prihaja iz pretežno muslimanskih držav, kjer moški velikokrat skrivajo svojo vzburjenost. Moški nabrekel penis želi skriti tako, da ga brezčutno upogne navzdol. Dogaja se tudi med mesturbacijo. 

Nujno k zdravniku

Če moški ne gre do zdravnika, se lahko zgodi, da bo tkivo za vedno izgubilo svoje zmožnosti, kar lahko pomeni tudi težave z doseganjem erekcije. Zdravniki pravijo, da se v primeru domače oskrbe zlomljenega penisa v 29 do 52 odstotkih kasneje pojavijo težave.

penis Urolog razkriva Magazin Urolog o izgovorih Slovencev s frakturo penisa

Lahko se spregleda poškodba sečnice, lahko pride do ognojka, bolečih erekcij, ukrivljenosti penisa, bolečih spolnih odnosov, težav z doseganjem erekcije ali do vnetij. Brez zdravniške pomoči se v prihodnje lahko na penisu pojavijo tudi notranje krvavitve, zato je v takšnih primerih nujno poiskati zdravniško pomoč. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.