Zdravje > Intima
7125 ogledov

Oprostite gospodje, ampak varanje je zapisano na vaših obrazih

Čeprav so moški glede nezvestobe že od nekdaj na slabem glasu, so dosedanje študije pokazale, da ženske nezvestobo bolje prikrijejo in tudi pri laganju so bolj prepričljive. Pa ne samo to: Po mnenju raziskovalcev z Univerze Zahodna Avstralija lahko ženska ve, da jo moški vara, še preden z njim spregovori.

Znanstveniki so1500 tamkajšnjim študentom pokazali fotografije 189 ljudi - 101 moških in 88 žensk. Ti so pred tem odgovorili na vprašanje, ali so bili nezvesti svojim partnerjem. Anketiranci so za tem obraze razdelili po kategorijah od 1 do 10, od "zelo verjetno", da "verjetno" niso varali. "Cilj raziskave je bil, da ugotovimo ali lahko zunanji videz človeka povežemo z njegovim vedenjem, kot je nezvestoba," je dejal raziskovalec Yong Zhi Foo.

Rezultati raziskave, objavljene v reviji Royal Society Open Science, kažejo, da so anketiranci prešuštnike zadeli, prešuštnic pa ne. Dr. Foo je dejal, da povezava med moškimi obrazi in nezvestobo izvira iz moških potez, povzema portal The West Australian.

Študija je pokazala, da na oceni o nezvestobi vplivajo moške značilnosti, na primer širši obraz. "Značilnosti obraza, ki običajno določa bolj moški videz, vključuje močnejšo čeljust in čelo ter tanjše ustnice," je dodal znanstvenik. Dodaja, da so moški obrazi povezani z višjimi stopnjami testosterona, zaradi česar je večja verjetnost, da bodo moški tvegali in goljufali svoje partnerje.

Ženski obrazi kot kamen

Pri tem jih ni zanimalo samo potencialno varanje partnerjev nasprotnega spola, zanimalo jih je tudi, če je mogoče zadeti nezvestobo pri partnerju, ki je istega spola. Kot so dejali, takšnih rezultatov niso pričakovali. 

Če s prešuštnika prepoznali takoj, so bile ženske kot sfinge in omehčati jih ni mogel nihče. Da varajo, z njihovih obrazov niso prepoznali ne moški, ne ženske. "Tako moški kot ženske so zelo natančno razkrili moške obraze, ne pa tudi ženskih. Izkušnje nezvestobe so lahko resnično skrite v obrazu človeka," so zapisali. 

Kljub ugotovitvam je Foo opozoril, da so rezultati zgolj teorija in jih ne velja upoštevati v vsakodnevnem življenju oziroma na takšen način presojati zvestobo ljudi. Namen raziskave je namreč ugotoviti, če je evolucija človeške vrste tudi odraz zvestobe, v tem primeru partnerja. "Nezvesti partner takoj pomeni tekmovanje," je dodal Foo. Raziskovalci so tako prepričani, da je človek skozi evolucijo razvil nekakšne "radarje zvestobe" kot način odkrivanja nezvestega partnerja, kar je vplivalo na razvoj in obstanek vrste.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.