Zdravje > Intima
6373 ogledov

Po vročem seksu ostal slep na eno oko

seks Žurnal24 main
29-letnik je moral na urgenco zaradi nenadne izgube vida.

Najnovejši in nenavadni medicinski primer, objavljen v strokovni publikaciju BMJ (British Medical Journal), navaja zgodbo 29-letnega neimenovanega Britanca, ki je prišel na urgenco zaradi nenadne slepote oziroma izgube vida ne enem očesu.

Da je nekaj narobe, je mladenič opazil zjutraj, ko se je zbudil. Zdravniki sprva niso vedeli, za kaj gre, zato so ga spustili iz bolnice brez natančne diagnoze in navodil. Dejali so mu, naj se po treh dneh ponovno oglasi na pregled.

Zaradi intenzivnega seksa oslepel na eno oko

Po treh dneh ga je pregledal drugi zdravnik, mladenič je dobil enaka vpršašanja kot prej, le da ga je novi zdravnik povprašal še o spolnem življenju. Mladenič se je kar hitro spomnil, da je imel noč pred oslepitivjo zelo intenziven spolni odnos, z močnim orgazmom. 

Zdravniki so kaj hitro ugotovili, da je mladeniča doletela vrsta retinopatije oziroma poškodba mrežnice, ki si jo je zadal sam. V drugo je tako urgenco zapustil z diagnozo: "poškodba vida zaradi valsularne retinopatije".

Preveč pritiska

The Independent, ki primer povzema navaja, da je mladenič nehote uporabil tako imenovani Valsalvin manever - ko se z napenjanjem trebušnih mišic skuša iztisniti zrak iz pljuč ob zaprtih ustih in zamašenem nosu.

Fant je napel trebušne mišice in zadržal dih, kar je povzročilo tlak v pljučih. Zaradi pritiska so mu med divjim seksom popokale očesne kapilare, kar je pustilo posledice.

seks, žalost, spor, prepir, ljubezen Raziskava Zdravje Srčni infarkt: V tem stanju se običajno konča s smrtjo

The Daily Mail dodaja, da po ugotovitvah hematologov Valsavin manever lahko povzroči tudi izgubo spomina. Visok pritisk na žile v možganih lahko prekine pretok krvi v središču možganov, kar povzroči amnezijo. Študija iz leta 1998 tako ugotavlja, da Valvasin manever povzroča amnezijo v enem na deset tisoč primerov.

Valsalvin manever -  poskus po Valsalvi, italijanskem zdravniku iz 17. stoletja

Valsalvin manever je poskus pri katerem bolnik v sedečem položaju, s srednje močnim napenjanjem skuša iztisniti zrak iz pljuč ob zaprtih ustih in zamašenem nosu: "Postopka se poslužujejo zdravniki pri splošnem kliničnem pregledu kot test za pregled funkcije srca ali za pregled delovanja avtonomnega živčevja srca. Test je v rabi tudi pri otološkem pregledu, ker z njim izenačimo tlak v ušesih in sinusih ob spremembah tlaka pri potapljanju, pri hiperbarični terapiji s kisikom ali pri letenju," na spletni stani Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije pojasnjuje kardiolog Boris Cibic. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.