Zdravje > Intima
5181 ogledov

Preboj: S tem majhnim posegom bi spremenili življenje milijonom žensk

Prezgodnja menopavza Profimedias
Metoda ustavljanja menopavze.

Zdravniki trdijo, da bi z manjšim posegom lahko spremenili življenje milijonom žensk, ki imajo zaradi menopavze resne zdravstvene težave (srčna obolenja ali osteoporoza,) piše briitanski The Guardinan.

Postopek je na voljo ženskam, mlajšim od 40 let, traja pa pol ure. Menopavzo zaustavi za 20 let, poleg tega pa tudi omogoča materinstvo v poznih letih. V Veliki Britaniji poseg testno opravili pri devetih ženskah, starih od 22 do 36 let. 

Kako poteka poseg?

Ženskam se operativno odstani del jajčnika, odstranjeno tkivo se zamrzne pri temperaturi minus 150 stopinj Celzija in se ga shrani v tako imenovano banko tkiv. Ko pride do prvih težav zaradi menopavze, odmrznjeno tkivo presadijo nazaj, kar sproži naravne hormone, in menopavzo prestavi.

Večina žensk, ki so poseg že opravile, se je za to odločila bodisi zaradi zaradi bolečin v predmenopavzi, zgodnje menopavze ali endometrioze. Za poseg so plačale od sedem do 11 tisoč funtov.

Prezgodnja menopavza Raziskava Zdravje Tako lahko izveste, kdaj bo nastopila menopavza

Ustanovitelji zasebne klinike ProFaM kjer je ta revolucionarna metoda na voljo, so štirje svetovno priznani strokovnjaki s področja reproduktivne medicine. Med njimi je na primer tudi Simon Fishel, pionir umetne oploditve, ki je pojasnil, da današnje ženske živijo dlje, kar pomeni dolgo, tudi 40. letno obdobje menopavze. Vse to je lahko povezano z mnogimi zdravstvenimi težavami in izgubo kakovosti življenja. "Prvič v človeški zgodovini bodo ženske živele morda celo dlje v menopavzalnem stanju kot v obdobju pred menopavzo. Želimo pomagati ženskam, da prevzamejo nadzor nad svojim življenjem s tem, da odložijo menopavzo", je dodal priznani strokovnjak. 

Komentarjev 1
  • NeAnonimni 10:52 08.avgust 2019.

    Hjao, kak se igrajo bogove. Že tako ima ogromno parov težave pri zanositvi.