Zdravje > Prehrana
10663 ogledov

Tako lahko izveste, kdaj bo nastopila menopavza

Prezgodnja menopavza Profimedias
Znanstveniki opozarjajo na nujnost raziskav, ki bi pokazale povezavo med prehranjevanjem in menopavzo. Ženske z zgodnjo menopavzo imajo namreč veliko več zdravstvenih težav.

Britanska študija, v kateri je sodelovalo več kot 35 tisoč žensk, starih od 40-65 let, je pokazala, da lahko način prehranjevanja vpliva na čas nastopa menopavze.

Natančneje, pri ženskah, ki uživajo velike količine rafiniranih ogljikovih hidratov, menopavza nastopi prej, medtem ko se pri ženskah, ki uživajo velike količine stročnic in rib, to zgodi pozneje.

ženska, menopavza Magazin Menopavza še vedno tabu

Tudi tri leta razlike

Znanstveniki opozarjajo, da lahko pogostejše uživanje mastnih rib upočasni naravni prihod menopavze za približno tri leta, svežih stročnic, kot so grah in stročji fižol, pa za približno eno leto. Višji dnevni vnos vitamina B6 in cinka prav tako zadrži menopavzo, dodajajo britanski strokovnjaki.

Vegetarijanke prej

Po drugi strani lahko višja poraba rafiniranih ogljikovih hidratov, kot so testenine in riž, pospešijo začetek menopavze za leto in pol. Ob tem je zanimivo to, da vegetarijanke običajno z menopavzo nastopijo v povprečju leto dni prej, kar strokovnjaki pripisujejo dejstvu, da lahko prehrana z veliko vlaknin in malo živalskih maščob vpliva na nižje ravni hormona estrogena. Predpostavlja se namreč, da lahko nekatera živila vplivajo na hormone, na primer na inzulin, kar lahko zmoti ​​delovanje spolnih hormonov, še piše v raziskavi, objavljeni v strokovni publikaciji Journal of Epidemiology & Community Health.

Znanstveniki opozarjajo na nujnost raziskav, ki bi pokazale povezavo med prehranjevanjem in menopavzo. Ženske z zgodnjo menopavzo imajo namreč veliko več zdravstvenih težav. Nedavna raziskava nizozemskih znanstvenikov je tako pokazala, da pri ženskah, ki stopijo zgodaj v menopavzo, obstaja veliko tveganje za bolezni srca in ožilja.

Prezgodnja menopavza zgodnja menopavza Zdravje Zgodnja menopavza: Nič kaj spodbudna raziskava

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.