Zdravje > Intima
2096 ogledov

Prvi na svetu presadili penis in mošnjo

Operacija
Vojni veteran je dejal, da je končno spet pravi moški.

V ZDA so prvič na svetu v celoti presadili spolni ud in modnik. Operacijo je izvedla ekipa devetih plastičnih kirurgov in dveh urologov, sporočajo z  Univerzitetne bolnišnice Johnsa Hopkinsa v Baltimoru: "Mnogi naši vojaki se z vojnih ombočij vrnejo domov z vidnimi brazgotinami ali celo izgubljenimi okončinami. Obstajajo še druge, hude in skrite poškodbe, kot je na primer izguba vseh genitalij. Skupina strokovnjakov s področja rekonstruktivne kirurgije je kot prva izvedla dvostransko presaditev; vojaku so presadili roko in kot prvi na svetu uspešno izvedl popolno presaditev penisa in modnika," so v ponedeljek sporočili z univerze. 

Stopil na mino 

Mladenič se je hudo poškodoval v Afganistanu, ko je stopil na skrito bombo: "Upamo, da bo presaditev temu mlademu moškemu znova omogočila karseda normalno uriniranje in spolne funkcije,"  je povedal profesor in vodja oddelka za plastično in rekonstrukcijske kirurgijo v bolnišnici Andrew Lee.

 | Avtor: Univerza Johnsa Hopkinsa Univerza Johnsa Hopkinsa

Operacija je potekala 14 ur,  kirurgi pa so z umrlega darovalca presadili celotni penis, moda (brez testisov) in del trebušne stene: "Zgodila se mi je huda nesreča in predvsem škoda, ki jo je težko sprejeti,"  je po posegu dejal vojak, ki je želel ostati anonimen: "Ko sem se zbudil, sem se končno počutil kot normalna oseba, pojavilo pa se je tudi zaupanje v smislu...mogoče pa sem zdaj spet moški," je dejal vojak, ki dobro okreva in upa, da bo zapustil bolnišnico že konec tega tedna. 

Penis je sicer mogoče rekonstruirati z uporabo tkiv z drugih delov telesa, vendar bodo z impantantom omogočili, da bo mladenič lahko ponovno doživel erekcijo. Poleg tega vojaki zaradi drugih poškodb pogosto nimajo dovolj živega tkiva, ki bi ga potrebovali pri takšni rekonstrukciji, je razloge za takšen poseg pojasnil Lee. 

Zdravniki so doslej uspešno presadili zgolj spolni ud, tako da presaditev mod predstavlja napredek v kirurgiji, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Prvi penis so presadili leta 2006 na Kitajskem, vendar pa so ga kasneje odstranili zaradi "hudih psiholoških problemov prejemnika in njegove žene". Prvi so moški spolni ud uspešno presadili v Južni Afriki leta 2014, leto kasneje pa so sledile še ZDA.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.