Zdravje > Intima
8422 ogledov

Osem znakov, da ste zaljubljeni v narcisa

Poljub
V narcisa se zlahka zaljubimo, saj so šarmantni in se vam hitro prikupijo s pohvalami in nenehno pozornostjo ...

Ko ugotovite, da ste bili v odnosu prevarani, je pogosto prepozno. Uporabljajo namreč iste manipulativne taktike, da vas pregovorijo, da ostanete z njim.

Imejte pa v mislih, da nima vsak, ki ima nekaj značilnosti narcisa, tudi osebnostne motnje, ki ji pravimo patološki narcizem in privede do terapevta. Zdrav narcizem je lahko del zdrave osebnosti, je pa žal po ocenah psihiatrov v razvitem svetu vse več osebnostnih motenj, ki bi jih lahko opredelili kot narcistične.

"Narcizem je osebnostna lastnost, ki vključuje napihnjeno in pretirano pozitivno mnenje o sebi ter pomanjkanje empatije za druge,” pojasnjujejo strokovnjaki z University of Georgia psychology, ki so za HuffPost zbrali osem znakov, da smo v partnerskem razmerju z narcisom. 

Njegov šarm

Na začetku vas očara s svojim šarmom in se počutite, da je vse, kar ste si želeli od partnerja. Začetnemu dvorjenju pravijo ljubezenski bombni napad, saj nas nenehno napada s svojo očarljivostjo, pohvalami, pretiranim izkazovanjem naklonjenosti in morda celo z darili.

Njihovo obnašanje do natakarjev

Eden od opozorilnih znakov, da ste z narcisom, je njegovo obnašanje do natakarjev, voznikov in drugih delavcev, ki nam nudijo določene usluge. “Pozorni moramo biti, kako obravnava druge ljudi, še posebej tiste z nižjim družbenim statusom,” opozarjajo strokovnjaki. Narcisi bodo ošabni in pogosto tudi zaničljivi. 

Sprememba pozornosti

Ob njem se boste v enem trenutku počutili center sveta, že v drugem trenutku pa bo svojo pozornost usmeril drugam. Morda se to zgodi v družbi, ko se zavzeto pogovarja z vami, že v naslednjem trenutku pa vas bo hladno zamenjal za drugega sogovornika, vi pa boste tam stali in se počutili nelagodno.

Nimajo radi vaše družine in prijateljev

Ponavadi vas bodo čez čas želeli prepričati, da vaši prijatelji in družina niso najboljši. Prav oni namreč narcisom predstavljajo grožnjo, da jih bodo “prepoznali” in ne bodo več mogli manipulirati z vami.

Imajo pisano preteklost 

Narcisi imajo ponavadi pisano preteklost glede partnerskih odnosov. Hitro se namreč znajdemo v odnosu z narcisom a bomo le redko ostali z njim. Zato imajo najbrž za sabo že nekaj ponesrečenih odnosov. Ponavadi ne bodo prevzeli odgovornosti za konec zveze. Če uspete ugotoviti, kaj je naredil, da se je zveza končala, lahko sklepate, da se bo njegovo vedenje nadaljevalo tudi v novi zvezi.

Poljub | Avtor: Profimedia Profimedia
Pije vašo energijo 

Narcis vas bo obremenjeval s svojimi težavami in potrebami brez občutka krivde. Še huje je to, da ves čas in energija, ki ga boste zapravili zanj, nikoli ne bo dovolj. Tako imate občutek, da ne morete nikoli povsem zadovoljiti njegovih potreb. 

So materialisti

Narcisi so obsedeni s samopodobo in s statusnimi simboli. Lahko so to obleke, avtomobili, igračke, počitnice in tako dalje. Ves čas bi kupovali nove stvari. “Narcisi imajo težave s tem, da so zadovoljni z eno osebo ali enim predmetom, saj še naprej iščejo nekaj novega, ki bi utišalo njihovo notranjo jezo zaradi slabe samopodobe,” pojasnjujejo strokovnjaki. Ponavadi nam dajo občutek, da imajo dovolj denarja za nakup vseh stvari, a so ponavadi v resnici brez.

Kratkotrajne pohvale 

Uživanje v pohvalah narcisa je žal le kratkotrajno. Te se bodo končale, ko vas bodo dobili. Poleg tega s pohvalami začnejo takoj, morda vam bodo že na prvem zmenku priznali, da so že celo življenje iskali nekoga, kot ste vi. Za normalno osebo bi bila takšna izjava že na prvem zmenku pretirana.

anja.scuka@zurnal24.si

Sorodne novice