Zdravje > Intima
3283 ogledov

To se zgodi,če ne zdravite gonoreje

Gonoreja
Gonoreja je spolno prenosljiva bolezen, ki jo lahko zdravimo z antibiotikom. Kaj se zgodi, če je ne odkrijemo in zdravimo?

"Gonoreja je spolno prenosljiva okužba z bakterijo Neisseria gonorrhoea. Nezdravljena lahko povzroči hude zaplete," opozarjajo na Inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Dodajajo, da gonoreja prizadene tako moške kot ženske, povzroča pa okužbo spolovil, danke in žrela. 

Tak zaplet je lahko življenjsko ogrožajoč 

Nezdravljena gonoreja lahko po navedbah strokovnjakov z NIJZ povzroča resne in trajne zdravstvene težave pri moških in ženskah.

Pri ženskah lahko nezdravljena gonoreja povzroči dolgotrajno vnetje v trebušni votlini, ki zaradi nastanka brazgotinskega tkiva, lahko povzroči zunajmaternično nosečnost, neplodnost ali dolgotrajne bolečine v trebuhu in medenici.

"Pri moških gonoreja lahko povzroča vnetje prostate, obmodka in mod. Redko povzroča moško neplodnost," opisujejo. 

Nezdravljena gonoreja se lahko po njihovih navedbah razširi v krvni obtok in v sklepe: "Tak zaplet je lahko življenjsko ogrožajoč.  Nezdravljena okužba z gonorejo lahko pomeni večje tveganje za okužbo ali prenos virusa HIV."

Dejstva o gonoreji

  • Okužba se prenaša z nezaščitenimi vaginalnimi, oralnimi ali analnimi spolnimi odnosi z okuženim spolnim partnerjem. Pri nosečnici lahko pride ob porodu do prenosa gonoreje na novorojenčka. 
  • Pri desetih odstotkih moških gonoreja ne povzroča bolezenskih težav ali znakov, pri ostalih pa po kratki inkubacijski dobi tri do sedem dni, pride do pekočega občutka med mokrenjem in pojavi se bel, rumen ali zelen izcedek iz sečnice.
  • Polovica žensk z gonorejo nima bolezenskih težav ali znakov. Če pa so bolezenski znaki prisotni, so pogosto mili in jih lahko zamenjamo za okužbo sečil ali nožnice.
  • Tudi če ženske nimajo težav z gonorejo, lahko zbolijo s hudimi zapleti.  Okužene ženske imajo  lahko boleče ali pekoče uriniranje, gnojen nožnični izcedek, izven redno krvavitev iz nožnice. Okužba danke lahko poteka brez simptomov, lahko pa se pojavi izcedek, srbenje okoli zadnjika, bolečina in krvavitev, tako pri moškem kot pri ženski.  
  • Gonorejo lahko pozdravimo z ustreznim antibiotikom. Antibiotik v obliki tablet zaradi pojavov  odpornih sevov ni več primeren. Potrebno je zdravljenje s kombinacijo antibiotika, ki ga bolnik prejme v mišico in antibiotika v obliki tablet. Omenjeno zdravljenje hkrati pozdravi tudi klamidijsko okužbo, ki je pogosto pridružena gonoreji.

poljub, parček Magazin Podcenjena klamidija
Komentarjev 1
  • Bianca_Baines 14:33 17.september 2018.

    Začnite z gotovino takoj ....Uporabite nekaj ur prostegaa časa, da vsak tedebn zaslužite dodatnih 5000 $ na računu PayPal ... Preberite več o naslednjem spletnem mestu ... >>>>>>>>>>>>>>>>>> www.WebJob98.Com ...prikaži več www.WebJob98.Com