Zdravje > Intima
5482 ogledov

To se zgodi, če ne zdravite klamidije

poljub
Chlamydia trachomatis je bakterija, ki je najpogostejša bakterijska povzročiteljica spolno prenosljivih okužb, ki prizadene predvsem mlade odrasle osebe.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjujejo, da lahko poteka brez bolezenskih znakov in težav, lahko pa povzroča vnetje sečnice pri moškem in vnetje rodil pri ženskah.

Po ocenah strokovnjakov ima sicer med prebivalci Slovenije starimi od 20 do 29 let skoraj vsak dvajseti klamidijsko okužbo. Ker zelo malo prebivalcev testiramo na klamidijske okužbe, številne niso prepoznane in tako zamujamo priložnosti za zdravljenje in preprečevanje poznih posledic, predvsem za reproduktivno zdravje žensk.

Okužba lahko izzveni, lahko pa traja dalj časa. "Če dalj časa trajajoča okužba ni zdravljena je pogost vzrok za žensko neplodnost, možni pa so tudi življenje ogrožajoči zapleti, kot na primer zunajmaternična nosečnost," opozarjajo.

Pri ženskah se namreč nezdravljena klamidijska okužba lahko razširi na maternico in jajcevode ter povzroča vnetje, ki povzroči trajno okvaro rodil z dolgotrajnimi bolečinami v medenici, neplodnostjo in nevarno  zunajmaternično nosečnost.

"Pri moških so kasne težave, povezane z nezdravljeno klamidijsko okužbo redkejše. Okužba se včasih razširi na obmodek ali prostato, vendar pa klamidija redko povzroča moško neplodnost," pojasnjujejo na NIJZ. 

Znana je tudi povezava okužbe s klamidijo in prizadetostjo sklepov. Razširitev v trebušno votlino lahko povzroči tudi nevarno vnetje ob jetrih. Nezdravljena okužba s klamidijo lahko pomeni večje tudi tveganje za okužbo ali prenos HIV.


Klamidijska okužba se sicer prenaša z  vaginalnimi, oralnimi ali analnimi spolnimi odnosi z okuženo osebo. Večje tveganje za okužbo s klamidijo imajo spolno aktivni mladi ljudje.

Okužba s klamidijo se lahko prenese na otroka med porodom, pri novorojenčku pa največkrat prizadene oči in pljuča. Ob klamidijski okužbi v nosečnosti je tudi večja verjetnost prezgodnjega poroda. 

Gonoreja Spolna bolezen Zdravje To se zgodi,če ne zdravite gonoreje

Brez posebnih simptomov   

Večina ljudi, ki je okužena s klamidijo, po navedbah NIJZ nima posebnih simptomov. Če se simptomi izrazijo, se to običajno zgodi nekaj tednov  po spolnem odnosu z okuženim partnerjem.  Pri ženskah poteka 70 odstotkov okužb brez izraženih bolezenskih težav in znakov, vendar,  kljub temu lahko pride do poškodb rodil. Ostale imajo lahko neobičajen izcedek iz nožnice in pekoč občutek ob uriniranju.

Do 60 odstotkov okužb pri moških poteka brez kliničnih znakov, pri ostalih pa se pojavi izcedek iz penisa, pekoč občutek ob uriniranju ali bolečina in otekanje enega ali obeh testisov. Pri moških in ženskah, lahko okužba s klamidijo prizadene tudi zadnjik. 


Klamidijsko okužbo lahko pozdravimo z ustreznim antibiotikom in tako zmanjšamo možnost kasnejših težav. Vedno sočasno zdravimo tudi spolnega partnerja.
 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.