Zdravje > Intima
8171 ogledov

Vam tašča dela težave? Tako se boste končno razumeli!

tašča Shutterstock
Če ste poročeni, potem dobro veste, kako je imeti taščo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako boste morebitno sovraštvo hitro spremenili v prijateljstvo.

Večina ljudi komaj čaka dan, ko spozna ljubezen svojega življenja. Česar ne komaj čaka, je njihova mama, ki nikakor ne da miru. Preden obupate nad novo ljubeznijo, preizkusite teh šest nasvetov in poskusite zgraditi prijeten družinski odnos, ki temelji na ljubezni in spoštovanju.

1. Misli, da ima vedno prav

Če imate taščo, ki je prepričana, da ona zna vse najbolje, vam ni ravno lahko. Vidi se kot strokovnjakinjo za vzgojo otrok, izbiro trgovin in kuhanje. To vseeno ne pomeni, da z njo ne morete najti skupnega jezika. Namesto nenehnih prepirov, raje izberite tiste, ki so vam najpomembnejše. "Ko ne želite poslušati njenega mnenja, se vprašajte, zakaj je temu tako. Morda je razlog neka stara zamera ali prepir. Vseeno vam takšen odnos ne bo pomagal. Velika verjetnost je, da tašča želi le najboljše za vas in vašo družino, vendar tega ne zna pravilno izraziti," je povedala svetovalka za odnose in spolnost Amanda Major.

"Nič ni narobe s tem, da se ne strinjate, vendar je pomembno, da se v vsaki razpravi obnašate kot odrasel človek. Namesto, da ji nasprotujete, poskusite najti kompromis in ji povejte, da boste upoštevali njen nasvet," je še povedala.

2. Stalno je pri vas, ker hoče preživljati čas z vnuki

Če želi vaša tašča veliko časa preživeti z vnuki, ne jemljite tega negativno. Ta čas raje izkoristite zase in za svojega partnerja, ukvarjajte se s svojimi hobiji ali dokončajte svoje obveznosti. V primeru, da prihaja nenapovedano, pa se vnaprej dogovorite za uro, kdaj lahko pride na obisk.

Namesto da se jezite in se prepirate, si raje oddahnite ter se pogovorite s partnerjem o rednih terminih. Razmislite, kdaj vam najbolj ustreza, da tašča pelje otroke na izlet. Ko bosta našla skupno točko, ji predstavita vajin načrt. Tako bodo vsi vedeli, kaj je dovoljeno, in kaj ne. Prav tako boste še imeli prosti čas, ki ga boste lahko izkoristili, kakor boste želeli.

3. Primerja vas z bivšim

Nič ni hujšega, kot ko vas tast in tašča pričneta primerjati z bivšim partnerjem vašega partnerja. "Primerjanje samega sebe z bivšim partnerjem se nikoli ne konča dobro. V tem primeru morate tašči povedati, da vas ne sme žaliti s takšnimi komentarji," je povedala Amanda Major. "V takšnem primeru boste potrebovali tudi partnerjevo podporo. Prosite ga, naj se na samem pogovori z njo in ji pove, da je to skrajno neprimerno," je še dodala.

 

"Če pogovor ne pomaga, odnosi pa se slabšajo, je potrebno začeti razmišljati o prekinitvi odnosa. Čeprav je to zadnji in skrajen korak, je včasih najboljše prekiniti vse vezi in v miru zadihati," je pojasnila Amanda.

4. Vmešava se v prepire

Se vam je kdaj zgodilo, da je tašča slišala vaš prepir s partnerjem? Takoj, ko je bilo prepira konec, pa ga je povlekla na samo in se postavila na njegovo stran? V takšnem primeru potem dobro veste, kako hitro lahko to uniči družinske odnose. Ne morete si pomagati, kakor pa da se tresete od jeze. In kakšna je rešitev?

jeza, spor, ljubeze, tečnoba | Avtor: Profimedias Profimedias

"Vez med mamo in otrokom je zelo močna, zato ni presenetljivo, da se bo tašča postavila na partnerjevo stran. To vseeno ne pomeni, da je njeno početje sprejemljivo. V takšnem primeru se pogovorite s svojim partnerjem in tašči postavite meje," je svetovala Amanda. "Vaš odnos s partnerjem je samo vajin in nihče se ne sme vpletati vanj. Vaš partner naj se nato še pogovori z mamo in ji pove, da ne potrebuje njene podpore in pomoči pri prepiru," je še dodala.

5. Ne zmeni se za vaša pravila

Ali je vašim otrokom pri babici tudi tako super, saj lahko počnejo vse, česar doma ne smejo? Dobijo sladkarije, skačejo po pohištvu, ne umivajo si zob, stvari, ki bi stalno morale veljati, pri babici enostavno ne držijo. V tem primeru raje popustite in uživajte v času, ki ga imate.

"Najboljše je, da jo pustite na miru. Čas, ki ga preživi z vnuki, je zanjo dragocen in verjetno vašo kritiko jemlje kot osebni napad. Morate razumeti, da si želi, da je njen čas z vnuki zabaven, saj hoče, da pridejo večkrat na obisk," je pojasnila Amanda.

"Kadar so stvari bolj resne, se pogovorite s partnerjem. Njegovi mami nato skupaj prijazno razložita, kakšen odnos pričakujeta od nje. Velikost težave ni pomembna, pomembno je, kako se vi spopadete z njo. S kompromisi lahko dosežete veliko."

6. Pusti vas na cedilu

Če smo se kaj naučili iz hollywoodskih filmov, je to, da lahko pride do vojnega stanja med taščo ter snaho oziroma zetom. "Velikokrat je povod te vojne neprimerna kritika ali komentar, ki gre lahko v obe smeri. Čeprav snahe ali zeti redko odkrito kritizirajo taščo, jo vseeno lahko ponižujejo pred ostalimi," je ugotovila Amanda Major.

"Čeprav ima vaša tašča vso pravico do svojega mnenja, je način, na katerega deli svoje mnenje, najpomembnejši. Če vam njen pristop ni všeč, ji poskusite razložiti, da so njene besede žaljive in nesramne. Prav tako ji predlagajte, naj poskuša svoje mnenje izraziti drugače. Vseeno se za vsako ceno izogibajte konfliktom," je zaključila Amanda.

jelena đoković Zdravje Zato je Jelena Djoković izbrala prav Slovenijo mama in sin Astrološka znamenja Magazin Kaj pravi horoskop: Ste dobra ali slaba mama?
Komentarjev 3
  • 4krogci 14:40 25.september 2022.

    Najboljsa tasca je obesena tasca!

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 10:59 25.september 2022.

    Kdor rabi te nasvete je navadna copata,v svojem stanovanju oz. lastni družini bodi gospodar in ne copata,to morajo vedeti vsi in to je to

  • Avatar karjola
    karjola 08:00 25.september 2022.

    Vam tašča dela težave? Odselite se in težav ne bo več!