Zdravje
1571 ogledov

Iščejo rešitve za dodatne postelje, maksimum bomo dosegli vsak čas

Bolnišnica Profimedia
Vodstva bolnišnic z ministrstvom za zdravje iščejo rešitve za zagotavljanje dodatnih kapacitet.

Število okuženih z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se je minuli konec tedna še povečevalo. Po napovedih koordinatorja covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje Roberta Carotte bodo bolnišnice danes ali v torek odprle maksimalne kapacitete. To je skupno okoli 1200 postelj, od tega 280 za intenzivno nego.

V bolnišnici dr. Petra Držaja se danes odpira nov covidni oddelek. Za začetek bodo tam zagotovili 37 dodatnih postelj, njihovo število pa bodo še povečevali.

Ob 3.415 opravljenih testih PCR je bilo v nedeljo potrjenih 1.815 novih okužb. Delež pozitivnih testov je bil 53,1-odstoten. 

Nove kapacitete odpirajo tudi druge covidne bolnišnice. Glavna ovira niso postelje, ampak pomanjkanje kadra. Na poziv ministra Janeza Poklukarja k pomoči covidnim bolnišnicam so se že odzvali v zdravstvenih domovih, psihiatričnih bolnišnicah, specialnih bolnišnicah, porodnišnicah in izobraževalnih ustanovah, med njimi so se odzvale zdravstvene šole in obe medicinski fakulteti.

Tako so covidnim bolnišnicam na pomoč priskočili dijaki in študentje, koncesionarji in zdravstveni domovi, kadre pa bolnišnice prerazporejajo tudi z drugih oddelkov.

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Prerazporedili kader z vseh oddelkov

V Splošni bolnišnici Murska Sobota navajajo, da so kader prerazporedili z vseh oddelkov, njihovo število pa dnevno prilagajajo potrebam. Na ravni celotne bolnišnice bi sicer potrebovali 20 diplomiranih medicinskih sester za nego kritično bolnih v enotah intenzivne terapije, 20 na preostalih bolnišničnih oddelkih in vsaj 25 tehnikov. Glede na stanje v petek bi za delo na covidnih oddelkih potrebovali še 10 diplomiranih medicinskih sester in pet tehnikov.

Glede odziva študentov in dijakov zdravstvenih strok so pojasnili, da v bolnišnici na covidnih oddelkih delajo štirje, v zadnjih dneh pa so se za pomoč dodatno ponudili še štirje. Za pomoč so v murskosoboški bolnišnice zaprosili tudi vse zdravstvene domove v Pomurju, Psihiatrična bolnišnica Ormož in Zdravstveni dom Murska Sobota pa sta se že odzvala pozitivno. Delo v bolnišnici je tako začelo pet medicinskih sester iz omenjenih dveh ustanov.

bolnišnica covid-19 pandemija epidemija virus ZDA | Avtor: Epa Epa

Združujejo bolnišnične oddelke

V celjski bolnišnici pa združujejo bolnišnične oddelke, ki imajo zmanjšan redni obseg dela, da bi pridobili dodatno število medicinskih sester za obravnavo covidnih bolnikov, saj jim tega kadra najbolj primanjkuje. V obravnavo bolnikov s covidom-19 se vključujejo tudi zdravniki s teh oddelkov. Prerazporejanje kadra med bolnišnični oddelki poteka ves čas.

Po navodilu ministrstva za zdravje naj bi k njim zaenkrat prišlo 11 zaposlenih iz zdravstvenih ustanov v regiji. Danes tako k njim prihaja sedem medicinskih sester iz Psihiatrične bolnišnice Vojnik ter zdravstvenih domov Šmarje pri Jelšah in Šentjur. V torek pa pričakujejo še pet delavcev iz Slovenske vojske in zdravnico z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vključevanje dijakov in študentov bodo uredili z dogovorom med bolnišnico in izobraževalnimi ustanovami, in ne s posamezniki, so navedli.

Dijake in študente razporedili na necovidne oddelke

Iz Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica pa so sporočili, da se kader zdravstvene nege dnevno usklajuje in začasno prerazporeja iz vseh oddelkov glede na zasedenost covidnih posteljnih kapacitet.

Bolnišnica je zaprosila tudi za dodatno pomoč pri vključevanju v delo na covidnih oddelkih. Prvi prerazporejeni so danes že prišli v bolnišnico, še nekaj jih pričakujejo v tem tednu, so pojasnili v šempetrski bolnišnici, a konkretnih številk niso navedli. Dijaki in študentje pa se trenutno vključujejo v delovni proces na drugih, torej ne na covidnih oddelkih, so še pojasnili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Željko 17:22 15.november 2021.

    Drago zdravstvo preveč ste se že žrtvovali za nekatere ljudi tukaj ki namerno rušijo državo. Pustite vse skupaj pojdite na dopust. Toliko plina bomo pa že dobili da bodo krematoriji lahko nemoteno delali

  • Avatar pantani
    pantani 15:20 15.november 2021.

    A to bodo spet novinarje povabili na snemanje in prikazali, kako zagnani so!!!

  • Luksi 14:45 15.november 2021.

    Namesto pravih ukrepov raje krčijo vse ostale panoge zdravstva in vse preusmerjajo v covid. To žal ni rešitev, saj bodo zdaj drugi umirali, morda ne uaradi covida in vlada bo morda malo popravila statistiko, ampak dejansko bodo oni krivi za ...prikaži več vse ostale, ki ne bodo dobili pomoči...