Zdravje
44631 ogledov

Izredna izjava zaradi smrti po okužbi s smrtonosno bakterijo

meningokokni meningitiso tipa B Profimedias
NIJZ obravnava smrt zaradi meningokoknega meningitisa.

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so sporočili, da bo predstojnik območne enote NIJZ Maribor Zoran Simonović, ob 13. uri podal izjavo za medije o epidemiološki obravnavi primera smrti zaradi meningokoknega meningitisa. 

Več informacij še ni znanih, je meningokokni meningitis invazivna okužba, ki so ji izpostavljeni otroci in mladostniki.

Meningokokna okužba je najpogostejši vzrok za vnetje možganskih ovojnic pri dojenčkih, otrocih do 4. leta in najstnikih. Gre za bolezen, ki ima hiter in agresiven potek, širi se predvsem kapljično s kašljanjem, kihanjem in poljubljanjem, prenašajo jo na videz zdravi ljudje, ki to bakterijo prenašajo v nosno-žrelnem prostoru.

Invazivna meningokokna okužba lahko močno napreduje v nekaj urah. Najpogostejša je med otroki in najstniki, vendar lahko prizadene vse starostne skupine. V zgodnjih stanjih se zdravi z antibiotiki, a ko bolezen napreduje, pomoči ni.

Bolezen bliskovito napreduje, Anej je umrl v enem dnevu

Leta 2016 je dveletni Anej zaradi okužbe z meningokoknim meningitisom umrl v enem dnevu. V soboto je bil še povsem zdrav, v nedeljo je zjutraj pa se je zbudil s temperaturo, bruhal je in imel drisko. V dežurni ambulanti so mami svetovali, da mu zbija vročino in mu daje piti po požirkih, saj se bolezen v začetku ne loči od viroze. Popoldne so so se pojavili izpuščaji in starši so otroka odpeljali k dežurnemu zdravniku na Ravnah na Koroškem, od tam takoj v slovenjgraško bolnišnico, kjer so odredili nujen prevoz v Ljubljano. Tam je deček zaradi meningokoknega meningitisa tipa B, kmalu po sprejemu umrl. Mama ni nikogar obtoževala, se je pa vprašala, zakaj otrok ne cepijo. 

Gre sicer za redko bolezen, ki se začne nenadoma in z nespecifičnimi simptomi, kot so nenadna visoka vročina, bolečine v mišicah, glavobol, pogostim bruhanjem in otrdelim vratom. Značilen je pojav izpuščaja na koži v obliki drobnih krvavitev (petehije). Bolezen je imela včasih zelo visoko smrtnost, z uporabo antibiotikov se je ta precej zmanjšala, vendar je še vedno visoka (8-15%). Okužba lahko v nekaj urah napreduje v motnjo zavesti, krče in značilen petehialni izpuščaj na koži. Ker se tipični znaki pojavijo relativno pozno, je bolezen v zgodnji fazi težko prepoznati. V okoli petini primerov lahko bolezen pusti trajne posledice, kot so okvare možganov, amputacija udov in izguba sluha.

Samoplačniško cepljenje je drago kot žafran

V Sloveniji sta na voljo dve cepivi. Eno je štirivalentno proti štirim skupinam meningokokov, drugo pa je monovalentno, vsebuje zaščito proti meningokokom skupine B, ki so najpogostejši, in je za samoplačnike na voljo od leta 2020. Z njim se lahko cepijo dojenčki od drugega meseca starosti, dojenčki potrebujejo tri odmerke. Cena enega odmerka tega cepiva v ambulanti za potovalno medicino stane 96 evrov, kar pomeni, da je celotni strošek cepljenja 196 oziroma 288 evrov. Cena cepiva za štirivalentno cepivo ACWY je 46 evrov, potreben je le en odmerek. 

V trboveljskem zdravstvenem domu je cena enega odmerka za B 86 evrov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 09:44 19.december 2023.

    Če se še dobro spomnim, so starši takrat obtoževali zdravstvo, da jih je nagnalo domov, namesto da bi opravilo temeljite preiskave. Kakšno cepljenje neki! Šlo je za akutni primer in za indic malomarnega opravljanja zdravniške službe. Pa to sploh ni ...prikaži veči edini podobni primer. Ampak zdravstvo je tule zaščiteno še bolj kot nutrije. Upam, res upam, da so vsaj tisti vsem znani kovid promotorji pravilno in popolno protikovidno cepljeni. S pravim cepivom in ne z žegnano slanico.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 12:33 18.december 2023.

    je ostalo še precej cepiva od zadnje plandemije pa ga je treba ponucat ;)